Index Vakbarát Hírportál

Még idén megnyílik a legnagyobb orosz filmstúdió

2011.04.17. 13:06

Kilenc kilométerre Moszkvától építik fel a Glavkinót, Oroszország legnagyobb stúdiókomplexumát. Az első, 30 000 négyzetméter alapterületű stúdiót még idén szeretnék a filmesek rendelkezésére bocsátani, mondta a The Hollywood Reporternek Fjodor Bondarcsuk, a Glavkino egyik tulajdonosa.

"A most zajló szakaszban a gyártásnak és az adminisztrációnak helyt adó épületeket húzzuk fel, az egyikben a kép- és hangvágásra alkalmas helyiségek és felszereléseik kerülnek. A stúdió méretei valóban lenyűgözők, hiszen az Etyeken épült Korda Studios legnagyobb épülete 6000 négyzetméter alapterületű, és a Raleigh Studios budapesti szuperstúdiója is csak 4200 négyzetméteres.

A nagyszabású tervről először három évvel ezelőtt lehetett hallani, akkor jelölték ki az orosz fővárostól kilenc kilométerre, nyugatra eső Glukovo nevű kis falu környékét az orosz filmgyártás új központjának. Az építkezést a hitelválság egy időre lelassította, de mostanra minden probléma elhárult a projekt elől.

A stúdió tulajdonosai között Bondarcsuk mellett az egyes tévécsatorna tulajdonosa, Konsztantin Ernst és az Uralsib nevű pénzügyi csoport tulajdonosának nevét olvashatjuk. Glavkino a várakozások szerint digitális tévézésre való átállás után lesz igazán nyereséges. Az építkezés költsége eléri a 2,7 milliárd rubelt (96 millió dollár), amit a VTB bank kölcsönöz a befektetői csoportnak.

Bondarcsuk szerint amit bekövetkezik a digitális átállás (2015-ben), a hazai gyártású műsorok iránti, amúgy is magas kereslet egyre emelkedni fog, viszont Moszkvában nincs elegendő olyan stúdió amiben autentikus sorozatokat vagy filmeket lehessen forgati, így különösebb reklám- és marketingkevékenység nélkül is elérhetik céljaikat. Glavkino elsősorban tévés produkcióknak adna helyet, és kapacitásának csak 30 százalékát fordítanák mozifilmekre.