Index Vakbarát Hírportál

A Drakula forgatókönyvírója Budapesten

2011.05.03. 14:33

Május 2-9. között rendezik meg Budapesten az éQuinoxe Germany Screenwriters Workshopot, melynek szakértői között ott lesz Robin Swicord, a Benjamin Button és az Egy gésa emlékiratai forgatókönyvírója. Valamint a Drakula és a Hook forgatókönyvírója, James V. Hart, aki 9-én, hétfőn nyilvános mesterkurzust tart Coppola Drakulájának levetítése után a Puskin moziban. Részletek a mediadesk.hu-n.

A müncheni székhelyű éQuinoxe évről-évre más európai nagyvárosban tartja a Screenwriters Workshops-ot. Az egy héten át tartó budapesti rendezvény meghívottjai között ott lesz Martin Sherman amerikai forgatókönyvíró, Claire Dobbin ausztrál script editor, Mark O'Halloran ír író, Susanne Schneider német író-rendező, valamint Siri Senje norvég és Andy Cox brit forgatókönyvírók.

Az éQuinoxe-ot Ellen Winn Wendl producer hívta életre 2001-ben a Robert Redford-féle Sundance Intézetben működő Screenwriters’ Lab-jának mintájára. A képzés lényege, hogy a szakértők maguk is mind aktív filmalkotók, így a már kidolgozott forgatókönyvekről új nézőpontokból fejtik ki véleményüket. Az éQuinoxe-on fejlesztett forgatókönyvek közé tartozik többek között Stefan Ruzowitzky Pénzhamisítók című mozifilmje is, ami 2008-ban Oscart hozott Ausztriának.