Index Vakbarát Hírportál

Szász és Fliegauf is EU-s támogatást kapott

2011.06.16. 13:58

Az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages az összes magyar érdekeltségű pályázatot támogatta a héten helsinki-i ülésén. Közel félmillió eurót nyert Magyarország, közölte a Magyar Filmunió.

Szász János és Fliegauf Benedek készülő koprodukciója is gyártási támogatást nyert, előbbi 360 ezer eurót (96 millió forint), utóbbi 70 ezret (18 millió forint). A Nemzetierőforrás-minisztérium is támogatja Szász János Agota Kristof nemzetközi sikerű regényéből készülő filmjét, hiszen Szőcs Géza a Filmszemle zárógáláján, majd a kolozsvári filmfesztiválon is beszélt a támogatásáról. Fliegauf Benedek Varjak című filmje egy cigánycsalád egy napját ábrázolja, és a hírek szerint vadásznak is rájuk. A 150 millió forintos költségvetésű mozit 25 napig forgatnák, a nyáron kezdenének.

Szabó István Az ajtó, Tarr Béla A torinó ló című filmjeiért kapott az oroszországi forgalmazásokra támogatást 6-6 ezer eurót.

A forgalmazási pályázaton rendszeresen részt vesznek a magyar forgalmazók, a gyártási támogatáson legutóbb 2010. márciusban egy magyar vonatkozású film, Hules Endre: A halálba táncoltatott lány című magyar-szlovén filmje kapott 160 ezer eurót.