Index Vakbarát Hírportál

Sandra Bullock 47 éves

2011.07.26. 10:23 Módosítva: 2011.07.26. 10:39

Sandra Bullock 47 éve, 1964 július 26-án született Arlington Countyban, Virginia államban. Születésnapja alkalmából gyűjtöttük be a videókat az első szerepeiről.

Először 23 évesen láthatjuk az 1987-es Hangmen című thrillerben. A kritikusok és a nézők által egyaránt lehúzott filmet (IMDb 3,1) csak azért érdemes megnézni, mert ez Sandra Bullock karrierindítója. Rövid jeleneteiben már megvillogtatja a későbbi védjeggyé váló bullockos mosolyt, és egy hasonlóan hiteles sírást is láthatunk tőle a filmben. A legemlékezetesebb pillanat azonban mégis ez, amikor nyugtatópisztollyal nyakon lövik, és teljes átéléssel ide-oda dülöngél:

A Neighborhood Playhouse színiskolában Alan J. Levi rendező figyelt fel rá, a készülő tévéfilmjében, a Bionic Showdown: The Six Million Dollar Man and the Bionic Woman (1989) című sci-fiben adott neki szerepet:

A 92-es Szerelmi bájital volt az első sikere, a forgatáson ismerte meg Tate Donovant, akivel jegyben jártak, Bullock írta a film Heaven Knocking on My Door című betétdalát is. Az alapsztori vicces, de kidolgozatlan, a kritikák vegyesek voltak: többen sajnálták, hogy Bullock már vonzó karakterként megszólal. A film első felében ugyanis csöndes csúnya nőt játszik, aki nemcsak szemüveget, de bajuszt is hord, amíg ki nem próbálja a varászszert, amikor is a férfiak egyszeriben a lábánál hevernek (a bájital a hangszálakra hat).

A többi már filmtörténelem: karrierjében az áttörést a 93-as Pusztító után egy évvel a Féktelenül című akciómozi hozta. 1997-ben kapott két főszerepet: A hálózat csapdájában, illetve az Aludj csak, én álmodomban, amiért egy Golden Globe-jelölést kapott.

A vígjátékok és akciófilmek után a 2004-es Ütközésekben a drámaibb alakítása a szakma elismerését is megszerezte. A 2009-es A szív bajnokai című életrajzi drámával már az Oscar-jelölést is sikerült díjra váltania.