Index Vakbarát Hírportál

Oprah Winfrey tiszteletbeli Oscar-díjat kap

2011.08.03. 11:02

Tiszteletbeli Oscar-díjjal tünteti ki egy novemberi gálán az amerikai filmakadémia James Earl Jones színészt, Dick Smith sminkest és Oprah Winfrey tévés személyiséget. A két filmes aranyszobrot kap, Oprah pedig az emberbaráti tevékenységéért Jean Hersholt humanitárius díjat.

James Earl Jones filmes pályafutása mellett sok időt töltött a színpadon. A vásznon: az 1964-es Dr. Strangelove című alkotásban mutatkozott be. Az 1970-es The Great White Hope című filmben nyújtott alakításáért jelölték a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjra. Több mint ötven filmben szerepelt, köztük az Amerikából jöttem-ben alakította Eddie Murphy apját. Jellegzetes mély hangja volt, ő szinkronizálta a Csillagok háborúja Darth Vaderét vagy Az oroszlánkirály Muszafáját.

Dick Smith 1945-ben kezdte pályafutását, olyan produkciókban dolgozott, mint A Keresztapa, Az ördögűző és A taxisofőr. 1985-ben Oscar-díjat kapott az Amadeus című filmért.

Oprah Winfrey színésznői bemutatkozásával rögtön Oscar-jelölést kapott az 1985-ös Spielberg-filmért, a Bíborszínért. Televíziós személyiségként az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb emberének számít. Emberbaráti tevékenysége kiterjed az oktatásra, a nők és a gyerekek megsegítésére, áll a közleményben.

A kitüntetettek november 12-én vehetik át az akadémia díjait.