Index Vakbarát Hírportál

Nem szeretik Luc Besson szexi akcióhősét

2011.09.15. 08:33
Az Avatar-sztárral tuningolt Colombiana a nézőknek és a kritikusoknak sem tetszett, Ryan Gosling Drive-ját viszont Cannes-ban is díjazták. A héten nézhetünk James Bonddá változó Mr. Beant és skandináv szociovígjátékot is. Premierek.

Colombiana

Luc Besson új akcióhős múzsát talált magának exfelesége, Milla Jovovich helyett: az Avatar és a Star Trek dögös főhősnőjét, Zoe Saldanát. De hiába írta meg Robert Mark Kamennel a méltán népszerű Elrabolva női változatát és bízta a rendezést a Szállító 3 atyjára, Olivier Megatonra, a Colombiana című, városamortizáló bosszúdráma elhasalt a pénztáraknál (büdzsé: 40 millió, bevétel: 36 millió), ráadásul a kritikusok is ízekre szedték. "A szokásos, ezerszer látott, idióta bosszútörténet újramelegítése" - fanyalgott az Entertainment Weekly, a Village Voice viszont csak ennyit írt: "Szórakoztató, de csak ha 13 éves vagy". (IMDb: 5,9 pont, Rottentomatoes: 28%)

Johnny English újratöltve

Mr. Bean, azaz Rowan Atkinson szerény, 40 millió dolláros költségvetésből forgatott James Bond-paródiája, a 2003-as Johnny English 160,5 milliós bevételt hozott össze, mégis 8 évet kellett várni a folytatásra. A gumiarcú sztár ezalatt semmit sem változott kinézetre, a humora viszont gyaníthatóan megkopott. Biztos választ nem tudunk, mivel a filmet itthon kivételesen napokkal előbb láthatjuk, mint az angolok vagy az amerikaiak. A sztori most is a szokásos: mivel az első részben az összes brit szuperkém meghalt, csak az MI7 legszerencsétlenebb dolgozója, Johnny English mentheti meg a világot a Vortex nevű, nemzetközi bűnszervezet rémuralmától és a kínai bérgyilkos nagymamától. (IMDb: -, Rottentomatoes: -, Index-ítélet: 6/10)

Drive - Gázt!

A maffiának bedolgozó, asztfaltdöngető sztársofőröket már a korai Grand Theft Auto játékok óta szeretik a geekek. Luc Besson Szállító-trilógiája után a díjhalmozó Nicolas Winding Refn (Elátkozott város, Valhalla Rising) is leforgatta a maga verzióját a gengszterekkel kokettáló sofőr lőporfüstös hétköznapjairól, ráadásul a főszerepet pont az a Ryan Gosling kapta, aki az utóbbi években sorra termeli a jobbnál jobb filmeket (Fél Nelson, Blue Valentine és társai). A Globe and Mail szerint "ez az egyik legjobb művészi igényű akciófilm Soderbergh Amerikai vérbosszúja óta", a patinás Variety pedig így fényezi a rendezőt: "Friss és bűnös izgalommal hozta ki mélyrepülésből a megfáradt rabló, ha begorombul zsánert." (IMDb: 8,8 pont, Rottentomatoes: 94%)

Happy, Happy

Természetesen nem létezhet heti ajánló skandináv szociovígjáték nélkül. A Cirko Film - Másképp Alapítvány ezúttal egy Sundance-díjas norvég filmet hozott el a műfaj szerelmeseinek. A Happy, Happy a különc északi népek válasza a Fright Night, A szomszéd nője mindig zöldebb és a Bérgyilkos a szomszédom típusú mozikra: egy otthon elhanyagolt feleség elkezd kémkedni a melléjük költöző álompár után, aztán félrekúr az ottani apukával, amivel természetesen tragikomikus helyzetek láncolatát indítja el. A rendezőnő, Anne Sewitsky díja mellé az egyik főszereplő, Henrik Rafaelsen is begyűjtött egy norvég fesztiváltrófeát. (IMDb: 6,9 pont, Rottentomatoes: 78%)