Index Vakbarát Hírportál

Jancsó 90, Uránia 24

2011.09.26. 14:32

A 90. születésnapját ünneplő Jancsó Miklós filmrendezőt köszöntik kedden és szerdán az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 24 órás ingyenes, nyilvános filmvetítés kedden este hat órakor kezdődik a Magánbűnök, közerkölcsök című filmmel a díszteremben, ezt követően a Csortos Teremben olyan Jancsó-alkotásokat láthat a közönség, mint a Szegénylegények, az Oda az igazság, az Anyád! A szúnyogok, vagy a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten. A részletes programért katt ide.

Jancsó Miklós kedden ünnepli 90. születésnapját, ebből az alkalomból köszöntik őt kollégái, pályatársai, másnap 11 órától pedig Radnóti Sándor irodalomtörténész, kritikus vezetésével konferenciát tartanak a magyar film helyzetéről.

Kedd este fél hétkor nyitják meg azt a fotó- és plakátkiállítást, amely a rendező munkásságát mutatja be régi fotográfiák, standfotók, eredeti és újratervezett plakátok segítségével. A péntekig látható tárlaton kiállítják például a Harangok Rómába mentek, az Oldás és kötés, a Fényes szelek, az Égi bárány, Magyar rapszódia, a Szerelmem, Elektra eredeti plakátjait.