Index Vakbarát Hírportál

Kele Judit Liszt-filmje Párizsban

2011.10.13. 09:34

A párizsi Cinéma Grand Action filmpalotában csütörtökön este levetítik Kele Judit magyar-francia filmrendező Liszt Ferencről készült félig dokumentum-, félig fikciós filmjét; a Play Liszt - Un virtuose visionnaire (Egy látomásos virtuóz) című alkotást a zeneszerző születésének 200. évfordulóján, október 22-én mutatja be a francia kulturális csatorna, az Arte és ezzel párhuzamosan a Duna Televízió is.

Az Arte több műsort is szentel Lisztnek, közvetítik az október 22-i gálaestet Weimarból, a koncertre a német hírügynökség szerint Christian Wulff szövetségi elnököt is várják. Ezután sugározzák Kele Judit filmjét. Október 23-án Daniel Barenboim és Pierre Boulez zongorázik Liszt-műveket, 24-én pedig a zeneszerző életének utolsó éveiben komponált műveit szólaltatja meg és beszél is róluk Lev Vinocour Németországban élő orosz zongoraművész. Október 30-án egy másik rangos zongorista, Pierre-Laurent Aimard játssza műveit.

A Duna Televízió október 22-én a tervek szerint 23.05 órakor tűzi műsorára Kele Judit filmjét. A rendező korábban Gyufaember címmel Kurtág Györgyről, A hetedik ajtó címmel Eötvös Péterről készített sikeres portréfilmet, a Ligeti György-filmnek pedig a forgatókönyvét írta. Kele Judit Liszt életének első kétharmadát dolgozza fel a Play Lisztben.
A film három főszereplője két Párizsban élő zongoraművész, a magyar Krausz Adrienne és a litván Muza Rubackyté, valamint az amerikai szoprán, Wendy Waller.

A film - mivel francia produkcióban készül - nagyobb részt francia és olasz helyszíneken forgott, például Madame de Maintenon, XIV. Lajos ágyasa, később titkos felesége Loire-völgyi kastélyában. A festmények, levelek és a zenei illusztrációk a különböző korszakokat szakaszolják - fejtette ki a rendező.

"Az életemet nem megírni, hanem elképzelni kell" - válaszolta Liszt, ha arra bíztatták, írja meg önéletrajzát. De sok levél és naplórészlet, esszék sora maradt fenn, amelyekből kibontakozhatnak az őt jellemző hatalmas ellentmondások. A film felidézi az irodalmi szalonok világát és a 19. századi zenei életet, amelyben Liszt édesapja az elsők között bérelt termeket, hogy azokban játsszon a fia, és a belépőjegyek jövedelmet hozzanak. Feltűnnek a fiatal Liszt híres barátai: Chopin, Berlioz, Victor Hugo, George Sand.

Hogy milyen elemi erővel tör ki Berlinben a Lisztomania (a kifejezést a költő, Heinrich Heine találta ki), azt úgy ábrázolja a film archív anyagok segítségével, hogy Alfred Brendel, Cziffra György, Szvjatoszlav Richter, Mocsári Károly "játssza" a sztár virtuózt. "E rész csúcspontja a francia Phoenix együttes Lisztomania videója, a számért Emmy-díjat kaptak. Az intelligens rockzenészek sokat tanultak Liszttől".

A virtuóz évek után a film vége a termékeny weimari időszakot idézi fel, amikor Liszt azzá az újítóvá vált, amelyből máig él a világ - emelte ki Kele Judit.