Index Vakbarát Hírportál

Megerősítették Dzsafar Panahi iráni filmrendező hatéves börtönbüntetését

2011.10.15. 12:25

Egy iráni fellebbviteli bíróság megerősítette Dzsafar Panahi nemzetközileg is elismert iráni filmrendező hatéves börtönbüntetését - közölték szombaton a hozzátartozói. Érvényben marad a mellékbüntetésként kiszabott tilalom is, amely szerint húsz éven át nem forgathat filmet, nem írhat forgatókönyvet, és az országot sem hagyhatja el.

Panahit tavaly decemberben ítélték el a "nemzetbiztonság ellen irányuló tevékenység és propaganda" címén, miután filmet kezdett forgatni a Mahmúd Ahmadinezsád elnök vitatott újraválasztását követő  zűrzavarról. Családjának közlése szerint a fellebbviteli bíróság  két hete hozta meg döntését, de Panahi szombaton még szabadlábon volt. Ügyvédje szerint hivatalos értesítést még nem kaptak, a bírósági döntést egy teheráni lap szellőztette meg.

A filmrendezőt tavaly március elején vették őrizetbe Teheránban, és csak három hónappal később bocsátották feltételesen  szabadon 164 ezer eurónak megfelelő óvadék ellenében. A per nemzetközi tiltakozást váltott ki, Panahi  a börtönben  éhségsztrájkkal tiltakozott a méltatlan bánásmód ellen.

Idén februárban Panahit kérték fel a 61. Berlinale zsűrielnökének, de házi őrizete miatt nem hagyhatta el Iránt. Később  Cannes-ban is  hiába várták az ítészek közé. A rendező négy évvel ezelőtt Pályán kívül című filmjével Ezüst Medve-díjat nyert a berlini nemzetközi filmfesztiválon. Az idén Cannes-ban neki ítélte a 2011-es Carrosse d'or (Arany hintó) díjat a francia filmrendezők egyesülete (SRF).