Index Vakbarát Hírportál

A legjobb adaptáció a Harry Potter óta

2011.11.03. 12:23
A Tintin már most 56,2 millió dollárt kaszált, pedig Amerikában még be sem mutatták. Emma Stone-t is bámulhatjuk a héten egy sikerkönyv-adaptációban, de van Sofia Coppola-film és francia vígjáték is az új premierek között.

Tintin kalandjai

Spielberg új kalandfilmje eddig 56,2 millió dollárt kaszált, pedig Amerikában még be sem mutatták, a főhőse pedig híres amerikai képregényhős helyett egy belga tinédzser. Hergé eredeti történeteiben Tintin a foxterrierjével keresi az újabb és újabb kalandokat, ezúttal Sir Francis Haddock elsüllyedt hajójával kapcsolatban, amelynek rengeteg kincs volt a rakománya. Tintint a King Kongból és a Hipervándorból ismerős Jamie Bell alakítja, Spielberg (aki általában hagyományos filmszalagra forgat) és a Weta a motion capture technológiával csináltak belőle rajzfilmhőst. A Variety szerint a film egyetlen negatívuma az, hogy „kicsit könyörtelenek az egymást érő akciók.” A producerek között megtaláljuk Peter Jacksont, a Gyűrűk ura rendezőjét. (Rottentomatoes: 85 százalék, IMDb: 7,8)

A segítség

Emma Stone a Zombieland, a Könnyű nőcske és az Őrült, dilis szerelem után egy érzékeny drámát forgatott. Mississippi, Amerikai Egyesült Államok, 1960-as évek: egy Skeeter nevű lány a főiskola után nekiáll könyvet írni az előkelő déli családokban szolgáló fekete cselédnőkről. Elsőként a saját házvezetőnője kezd el mesélni, amivel Skeeter a baráti kapcsolatrendszerét kockáztatja, de már nincs visszaút. Kathryn Stockett 2009-es The Help című regénye alapján készült a film, a Washington Post szerint "ez a legjobb sikerkönyv-adaptáció a Harry Potter óta". A 25 millió dollárból fogatott film az augusztusi premier óta 177,6 milliót kaszált. (Rottentomatoes: 75 százalék, IMDb: 8,1)

Made in Hollywood

Sofia Coppolában nemcsak az apját, de tehetségét is tisztelik. A velencei filmfesztivál legnagyobb díját, az Aranyoroszlánt első amerikai nőként vehette át a Somewhere című, 2010-es filmjével, ami hozzánk csak most jutott el. A dráma egy életunt hollywoodi színészről szól (Stephen Dorff alakítja), akit már nem tudnak kielégíteni sem a nők, sem a partik, sem a pénz: életének felszíni csillogása valójában egyre nagyobb lelki gyötrelmeket takar, ráadásul a 11 éves kislányát (Elle Fanning) is egyedül kell nevelnie. A Chicago Sun Times szerint Sophia egy nagyszerű rendező. A 17 milliót kaszáló film egy fényűző világot mutat be, pedig csak 8 millió dollárból készült. (Rottentomatoes: 71 százalék, IMDb: 6,4)

Apró kis hazugságok

Bár vígjáték és bár francia, Guillaume Canet Apró kis hazugságokja komoly lélektani kérdéseket vet fel. Egy baráti társaság éves szokásuknak eleget téve, elmennek nyaralni a tengerpartra, de az ottlétük nem felhőtlen, viták alakulnak ki a közös múltról, előjönnek a az apró, kis hazugságaik. A főszereplő Max Cantarát François Cluzet játssza. Canet 25 milliót költött a filmre, de ha azt nézzük, hogy máris visszahozta az árát, akkor ez nem is olyan sok. Érdekesség, hogy az angol nyelvű lapok nem nagyon foglalkoznak a filmmel, az egyedüli jelentősebb, az ausztrál Urban Cinefile, ahol így írnak róla: „Canet összegyűjtött egy csapat tehetséges színészt, akik jól ismerik egymást, így könnyedén tudtak egyszerre vicces, kínos és bájos jeleneteket összehozni.” (Rottentomatoes: 50 százalék, IMDb: 7,1)