Index Vakbarát Hírportál

Film készül a puccsista brit életéről

2011.11.18. 15:56 Módosítva: 2011.11.18. 16:35

Újabb film készül Simon Mannról, a zsoldos katonáról, akit 2004-ben államcsínykísérlet vádjával Afrika egyik legkeményebb börtönében zártak. A forgatókönyvírónak Robert Edwards-ot választották, aki a Bomb in my Garden című film készítésében is közreműködött. Simon Mann-t egyelőre úgy tűnik, Gerard Buttler fogja alakítani, a rendezői székben ezúttal Ridley Scott foglal helyet.

A történet szerint Mann és 64 zsoldos társa az Egyenlítői-Guineába tartottak, hogy eltávolítsák a 79 óta uralmon lévő Teodoro Obiang Nguemát. A csapatot Zimbabwéba érve letartóztatták, és ládaszám foglalták le fegyvereiket és lőszereiket.

Mannt 2008-ban kiadták az Egyenlítői-Guineának, a tárgyaláson a zsoldos beismerte, hogy részese volt az akciónak, de a kiterveléssel Mark Thatcher-t (Margaret Thatcher fiát) és egy brit milliomost, Ely Calit vádolta meg. Az ellenük indult per kezdeteiben még a halálbüntetést is felmerült, majd az illetékes egyenlítői-guineai államügyész  "jóvoltából" Mann harmincnégy év szabadságvesztést kapott. Később 1 év börtön után kegyelmet kapott, amit jelentősen leromlott egészségügyi állapotának köszönhetett.