Index Vakbarát Hírportál

A héten végre szexel a tinibálvány vámpír

2011.11.18. 09:34
Az Alkonyat-rajongók imádják, a kritikusok utálják a Potter-módra szétvágott Hajnalhasadást. Helen Mirren nácivadász lett a héten, de nézhetünk francia festős drámát és magyar El Camino-dokufilmet is.

Az adósság

Nácivadász ügynökfilm sok akcióval és Helen Mirrennel, aki A királnyő című filmért kapott Oscart. Az adósság egy 2007-es izraeli film hollywoodosított verziója. A birkenaui sebészt a hatvanas években három Moszad-ügynök próbálja elkapni, de nem ment nekik. Harminc évvel később Ukrajnában felbukkan, így a Rachelt alakító Mirrennek újra munkába kell állnia. Mirren alapos színésznő hírében áll, ezért a szerepért is eléggé elmerült a Wiesenthal-központ történetében. A film a kipróbált rendező, A szerelmes Shakespeare-t és a Corelli kapitány mandolinját jegyző John Madden készítette a mindössze 20 millió dolláros költségvetéssel készülő filmet. Egy nagyobb baj van a filmmel, hogy a híres kritikus, Roger Ebert se nagyon tudta követni, hogy ki kit alakít a film jelen idejében és a múltban. (IMDb: 7,1 pont, Rottentomatoes: 77 százalék)

Alkonyat - Hajnalhasadás I. rész

Mivel a Warner 2,2 milliárd dollárt kaszált a félbe vágott Harry Potter-befejezéssel, a Summit Entertainment is úgy döntött, két részben mutatja be az Alkonyat-szériát lezáró Hajnalhasadást. Az indok elvileg az, hogy Stephenie Meyer vámpírhisztit kiváltó sikersorozatának negyedik része 900 oldalas és nagyon bonyolult lett, ehhez képest két sorban össze lehet foglalni: a vámpírlétről álmodozó Bella (Kristen Stewart) végre szexel a hullaarcú tinibálvánnyal (Robert Pattinson), ám az esküvőjük némi farkasember-belvillongást okoz, mivel a szétgyúrt indián (Taylor Lautner) a félvámpír gyerek védelmezője akar lenni, falkatársai viszont inkább megennék. "Eseménydús, de vértelen" - írta a filmről a Hollywood Reporter, és a Daily Telegraph kritikusa sem volt oda érte: "Nem tehetek róla, a bizarr ember-kutya nyelven halandzsázó farkasokról mindig Scooby-Doo jutott eszembe". A film végén ne menjen haza egy vámpírrajongó se, állítólag van egy bónuszjelenet a stáblista után. A 110 millió dollárba kerülő Hajnalhasadástól egyébként 140 millió dolláros nyitóhétvégét várnak az elemzők. (IMDb: 3,8 pont, Rottentomatoes: 26 százalék)

Tomboy

A Berlini Filmfesztivál különleges filmje, amiről kifejezetten nem szeretnénk sokat elárulni, mert minden spoiler. Már az is sok infó, ha tudjuk, mit jelent a tomboy kifejezés, de az még árulkodóbb, hogy Berlinben a legjobb mássággal foglalkozó filmnek járó díjat kapta. És gyerekek a főszereplők. (IMDb: 7,6 pont, Rottentomatoes: 100 százalék)

Séraphine

Los Angelestől Kairóig 17 díját söpört be a francia Martin Provost drámája, amiben egy toprongyos takarítónő lopott gyertyafaggyúból és májból kinyomott vérrel fest virágokat Picasso névtelen kortársaként. A kritikusok főleg a főszereplő, Yolande Moreau alakítását dicsérték, ami nem csoda, mert a díjesőből hét trófea neki jutott. A Variety így írt róla: "Igaz történeten alapuló, szórakoztató dráma", a New Republic pedig egyenesen Jézushoz hasonlítja Séraphine-t: "annyi tisztaság és szenvedés van a filmben, mint egy bibliai történetben" (IMDb: 7,4 pont, Rottentomatoes: 90 százalék)

Út a csillagok alatt

Volt már indexes kollégánk az El Caminón, szerinte az egész olyan, mint a Shamutanti dombok című lapozgatós könyv (faluról falura gyalogolsz és néha megkérdezik, ettél-e már valamit), csak itt még imádkozni, spirituális utat bejárni vagy dugni meg bulizni is lehet, attól függően, ki miért vállalkozott az útra. Birinyi József és Dr. Tokaji Ferenc El Camino-utazása és az erről készült dokufilm annyiból más a 30 napos fiesztának is beillő, népszerű zarándoklattól, hogy a klasszikus, 800 km-es St Jean Pied de Port-Santiago de Compostela útvonal helyett az 500 km-es portugál Caminót járták végig, Fatimától Finisterráig. (IMDb: pont, Rottentomatoes: százalék)