no

Index Vakbarát Hírportál

Az Alien-előzmény vagy a Hobbit lesz a jobb?

2012.01.08. 16:00

2012-ben Brad Pitt zombikkal támad, Stallone és Schwarzenegger összecsődítette a 80-as évek akcióhőseit, Charlize Theron két geekfilmben domborít, a Trónok harca törpéje meg szerepjátékos jelmezben röhögi ki a fantasy rajongókat. Ön mit vár legjobban az idei filmtermésből? Adjon 10-est a kedvencének, nyomjon 1-est arra, amit kár volt leforgatni! (A Bosszúállókat, az új Batmant és a többi képregényfilmet egy külön cikkben soroljuk majd föl.)

1. A fekete ruhás nő (február 3.)

Daniel Radcliffe új horrorja már a 2011-es várólistánkon is szerepelt, de idén végre tényleg bemutatják. A Harry Potter-széria sztárja ezúttal egy angol ügyvédet alakít, aki a kliense halála miatt egy távoli kísértetkastélyhoz utazik, ahol természetesen magától mozog a hintaszék, feltámadnak a holtak, régi fotók kerülnek elő, kivágott szemű gyerekekkel és a címbéli asszonyság is kísért. A film Black Susan Hill A fekete ruhás nő című regénye alapján készült (magyarul is kapható), amiből 89-ben tévéfilmet forgattak, a színpadi változatnak pedig itthon is nagy sikere volt. A rendező, James Watkins jegyzi a geekkedvenc Eden Lake című horrort, a forgatókönyvet a Ha/ver társszerzője, Jane Goldman írta.

2. A holló (március 9.)

Bajban vannak a magyar címadók: Brandon Lee 94-es kultfilmjét bizony Varjúnak kellett volna fordítani, mert most itt az igazi, Edgar Allan Poe-féle Holló. 2010-ben az Index is szétnézett az 1800-as évek stílusára átfazonírozott pesti belvárosban, ahol a Petőfi-hasonmásverseny győzteseként feszítő John Cusack forgatott misztikummal megtűzdelt, viktoriánus akciófilmet az amerikai krimiirodalom megteremtőjéről. A filmben Poe (természetesen Cusack alakítja)  nemcsak írogat a brutális sorozatgyilkosokról, hanem Emmet felügyelővel (Luke Evans) el is akarja kapni az egyiket, aki pont az ő rémtörténeteit követve mészárol. A rendező egy veterán second unit director, James McTeigue, aki korábban olyan Wachowski-filmeken dolgozott, mint a V mint vérbosszú és a Mátrix. A forgatókönyvet Ben Livingston és Hannah Shakespeare írták.

3. Snow White And The Huntsman (június 1.)

A Universalnál megunták, hogy sötét tónusú brutálfantasyben a 300 óta a Warner az egyeduralkodó, ezért az ő Hófehérke-átiratukban a Grimm-mesék nehéz sorsú lánykája (az Alkonyat vámpírimádó tinijeként megismert Kristen Stewart) már karddal, pajzzsal és csatapáncélban harcol a gonosz ellen. Társa a baltákkal hadonászó, Conan-imitátor vadász, akit a Thor forgatása alatt megizmosodott Chris Hemsworth alakít, a tükröt faggató gonosz mostoha Charlize Theron lett, de szerepet kapott a filmben Bob Hoskins, Ray Winstone és a Karib-tenger 4-ben Feketeszakállt alakító Ian McShane is.

4. Prometheus (június 8.)

Ridley Scott Alienek nélküli Alien-előzményfilmje hónapok óta lázban tartja a geek szubkultúrát, pedig a rendező egy nagy fejet meg pár száz urnaszerű tojást leszámítva pont ugyanazt vonultatja fel most is, mint 1979-ben: egy csapat űrhajós (ezúttal Noomi Rapace, Charlize Theron, Idris Elba, Logan Marshall-Green és az Alien-filmek kötelező androidját alakító Michael Fassbender) szkafanderben zseblámpázva átmennek a Space Jockey patkó alakú, idegen űrhajójába (ez az Alien-kánonba Derelict néven vonult be), elszabadítanak valami ronda szörnyeteget, aztán sikítozva rohangálni kezdenek a szűk szervízfolyosókon. Ha 2011 a vetkőző Natalie Portman éve volt, akkor 2012 biztosan a két geekmágnes filmben is főszerepet kapott Charlize Theroné lesz.

5. Expendables 2 (augusztus 17.)

2010-ben imádtuk a Feláldozhatókat, mert szobrot állított a vhs-korszaknak. Szerencsére a Planet Hollywoodban is társtulajdonos, nyugdíjas akciósztár-triumvirátus, Stallone, Schwarzenegger és Bruce Willis a 274 milliós összbevételt látva úgy döntött, jöhet a folytatás, és a bulgáriai forgatásra már elhívták az első részből kihagyott Van Damme-ot és a legyőzhetetlen Delta Force kommandós Texas Rangert, Chuck Norrist is. Stallone, Schwarzi és Willis mellett természetsen Jason Statham, Jet Li és Dolph Lundgren is visszatér, Mickey Rourke kocsmáros-szerelő-zsoldos karakterét viszont kidobták a készítők. Az Index tavaly egy forgatókönyv-generátorral írta meg az Expendables 2 sztoriját, mindenképpen próbálja ki ön is!

6. James Bond: Égszakadás (november 9.)

A 23. James Bond-mozifilmről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy extrém hülye magyar címet kapott, Javier Bardem lesz benne a főgonosz és az örök kütyüfelelős, Q is visszatér benne, jelentősen megfiatalítva (a 32 éves Ben Whishaw alakítja). A 007-es természetesen maradt a baltaarcú Daniel Craig, M pedig már hetedik alkalommal lesz Judi Dench. Az aktuális Bond-lányok: a francia bombázó, Bérénice Marlohe és Naomie Harris, akit raszta boszorkányként láthattunk a Karib-tenger kalózai-filmekben. Bond természetesen most is bejárja a világot: az angliai Pinewood stúdió mellett lesz forgatás Törökországban, Indiában és Dél-Afrikában is.

7. Hobbit (december 14.)

Guillermo del Toro helyett a Gyűrűk Ura-trilógia atyja, Peter Jackson rendez duplarészes 3D-eposzt Tolkien 1937-es meseregényéből, amiből kidobta a tizenhárom törpe tarka sipkáját meg non stop hegedülését-hárfázását és csak énekelni engedte őket. A sárkányvadászatot szervező mélynövésűek között akad Obelix-klón, usánkás szibériai favágó, szabadságolt Mikulás és a közös képen ott feszít Keith Richards meg egy bálnavadász szerelemgyereke is. Régi ismerősök is lesznek a Smaug nevű tűzokádó ellen vonuló csapatban: Gandalfot szokás szerint Ian McKellen alakítja, Elrondot Hugo Weaving, Gollamot pedig Andy Serkis, utóbbitól szerzi meg az Egy Gyűrűt a fiatal Bilbó, Martin Freeman. Bár Frodó, Galadriel, Szarumán és Legolas az eredeti könyvben nem szerepeltek, Elijah Wood, Cate Blanchett, Christopher Lee és Orlando Bloom is felbukkannak a filmben.

8. World War Z (december 21.)

Brad Pitt tavaly 150 millió dollárból forgatott zombiháborút a kőbányai konzervgyárban, sok csúszással, titkolózással és a lefoglalt kellékfegyverek miatti idegeskedéssel. A filmnek a statisztabeszámolók és munkatársunk szerint sem lesz sok köze Max Brooks World War Z című bestselleréhez, mert míg a regényben Gerry Lane ENSZ-alkalmazott a zombiháború háttérbe húzódó krónikása volt, itt egy Mad Max-páncélos túlélőparancsnok lett belőle, aki a nagy fináléban a gyerekeket csalinak használva, falanxba állított öregekkel mészároltatja le egy moszkvai autógyárban az élőholt sereget. A forgatókönyvet a Babylon 5 és a legjobb Pókember-képregények atyja, J. Michael Straczynski írta, a rendező a Quantum csendjét jegyző Marc Forster volt. Az orosz katonákat, a járvány moszkvai túlélőit és az agresszív zombikat több ezer magyar statiszta alakította.

9. Django Unchained (december 25.)

Tarantino ismét az egyik kedvenc műfajához, a spagettiwesternhez tért vissza, ráadásul az Inglorious Bastardshoz hasnonlóan most az 1966-os Franco Nero-klasszikus, a Django címét is lenyúlta hozzá. Igaz, Django Tarantinonál egy felszabadított rabszolga (Jamie Foxx alakítja), aki egy német fejvadász (Christoph Waltz, a Brigantyk nácija) segítségével akarja kiszabadítani a feleségét a népnyúzó déli rabszolgahajcsár (Leonardo DiCaprio) ültetvényéről. Természetesen felbukkannak a filmben a rendező kedvenc színészei is: a Halálbiztos gyilkos kedvű kaszkadőre, Kurt Russel fogja verekedni tanítani a rabszolgákat a DiCaprio-ranchen, Samuel L. Jackson a főgonosz kötelező bikanyakú jobbkeze, Laura Cayouette (a Rocket nevű táncosnőt alakította a Kill Bill 2 sztriptízbárjában), pedig az ültetvényes özvegyen maradt testvére lesz. A forgatás az év elején startol el New Orleansban.

I0. Knights of Badassdom (?)

Kedvenc törpeszínészünk, Peter Dinklage, aki Tyrion Lannistert alakítja a Trónok harcában, fergeteges horrorparódiával tér vissza a fantasy műfajhoz: jelmezes geekként röhögi ki a jelmezes geekeket. A Knights of Badassdom főhőse ugyanis egy rakás lovag-, pap- és amazon-maskarás kocka (többek között a True Blood sztárja, Ryan Kwantennel és Summer Glau a Firefly-ból és a Terminátorból), akik véletlenül megidézik az AD&D szörnykönyvek rettegett succubusát, azaz egy dögös, vérivó démoncsajt, aki a slasherek szép hagyományait betartva egyenként kezdi felszecskázni a főszereplőket. A film forgatókönyvét a totál ismeretlen Matt Wall és Kevin Dreyfuss írták, a rendező viszont a B-horrorkban utazó Joe Lynch.