no

Index Vakbarát Hírportál

Batmant vagy a részeg Vasembert várjuk?

2012.01.12. 17:56

Bár olvasóink a Prometheust és a Hobbitot várják a legjobban, 2012 kicsit a képregényfilmek éve is lesz: tüzet pisáló Nicolas Cage, bőrszerkóban doromboló Macskanő, kéken fröccsenő Disney-vér és emós Pókember vár idén a geekekre. Adjon 10 pontot annak a szuperhősnek, akit már a trailer alapján megnézne, nyomjon 1-est arra, aki már a füzetekben is béna volt, és most fölöslegesen kapott mozifilmet!

1. Szellemlovas: A bosszú ereje 3D (február 17.)

Nicolas Cage a jó filmjei után (Kick Ass, Mocskos zsaru, Féktelen harag 3D) törvényszerűen bevállal néhány minősíthetetlen hulladékot (Varázslótanonc, Boszorkányvadászat), utóbbiak táborát erősíti a Szellemlovas 2 is. A túlvilágról visszatért, lángoló fejű Marvel-képregényhős 110 millióba kerülő keménykedése 2007-ben 228,7 milliót kaszált, mégis öt évet kellett várni a folytatásra, mivel azt nem akarta leforgatni senki, csak a közismerten képregénygeek Cage. A B-filmek rajongóinak jó hír: a Szellemlovas 2-ben gonoszként kardozik a Hegylakó,  Christopher Lambert.

2. A bosszúállók (április 26.)

A cinikus és alkesz Vasembernél csak a retróban tobzódó Amerika kapitányt és a feszülős szuperhősszerkóban domborító Scarlett Johanssont imádtuk jobban az elmúlt években. Idén végre együtt szerepel egy közös, 220 millióba kerülő világmegmentésben az összes dollármilliárdokat termelő Marvel-hős a félszemű Nick Furytól kezdve a kigyúrt Thoron (Chris Hemsworth), Hulkon (Mark Ruffalo) és az egyelőre saját film nélküli Sólyomszemen (Jeremy Renner) át Vasemberig (Robert Downey Jr.) mindenki, utóbbi ráadásul belsős poénként egy Black Sabbath pólóban feszít. A filmtől sokat várunk, mert az író-rendezője a Firefly és a Buffy atyja, a mindig zseniális Joss Whedon.

3. Men In Black 3 (május 25.)

10 évvel a Men in Black 2 után trilógiává bővül a napszemüveges idegenrendészek története, bár a harmadik rész játszódik legkorábban, 1969-ben, amikor a ráncos K ügynök (Tommy Lee Jones) még a kevésbé volt ráncos, és úgy nézett ki, mint Josh Brolin. A főszereplő természetesen most is Will Smith, aki 20 éve ugyanúgy néz ki, a rendező pedig maradt a korábbi részeket jegyző Barry Sonnenfeld, aki a Halottnak a csókkal Emmyt nyert, a Wild Wild Westért viszont Aranymálnát kapott. A 90-es évek Men in Black képregénysorozat egyébként humor helyett inkább a durvaságban volt erős, és egyetlen fekete ügynök sem lövöldözött benne.

4. A csodálatos Pókember (július 5.)

Mivel a Pókember filmes jogai még mindig a Sonynál vannak, Sam Raimi trilógiája után direkt lenyúznak még pár bőrt a hálószövőről, hátha megint összejön a filmenkénti 800 millió dollár. Az új rendező a keselyűs Pókember 4-et tervezgető Raimi helyett végül Marc Webb (web, érted!) lett, a forgatókönyvet pedig a Harry Potterrel sztáríróvá vált Steve Kloves rakta össze. A negyedik Pókember-film nem folytatás, hanem reboot: a lúzer Peter Parker (Andrew Garfield) a vörös Mary Jane helyett a szöszi Gwen Stacy-vel (Emma Stone) jön össze a gimiben, és nem a Zöld manó, hanem a gyíkemberré átváltozó Dr. Connors (Rhys Ifans) fogja zaklatni főellenségként.

5. A sötét lovag felemelkedése (július 20.)

Évek óta várjuk, hogyan fogja Christopher Nolan lezárni a képregényfilmek reneszánszát elhozó, realista Batman-trilógiáját, amiben az éjszakánként szuperhősruhában ugráló Bruce Wayne (Christian Bale), az inasa (Michael Caine) és Gordon felügyelő (Gary Oldman) mellé új szereplőnek behozta a motoron tomporító, bőrszerkós Macskanőt (Anne Hathaway) és a DC-képregények kétajtós szekrényét, Bane-t (Tom Hardy). A 250 milliós filmben felbukkan az első rész főgonosza, a Lázár-vermekben fürdőzéstől halhatatlan Ra's Al Ghul (Josh Pence) is, bár egyelőre rejtély, hogy az ő feltámadós, misztikus történetszála hogyan fog illeszkedni a Nolan-féle rögvalóságba.

6. Dredd (szeptember 21.)

95-ben még Stallone volt Mega City egyszemélyes járőre, ügyésze és kivégzőosztaga, az új verzióban viszont már egy másik vasalóállú színész, Karl Urban lőheti halomra a bűnözőket és a mutánsokat. A remake állítólag sokkal közelebb áll majd az eredeti, John Wagner-féle sötét és durva neo-noir világhoz, amit angolul a 2000 AD antológia, magyarul a régi Rock Power magazin közölt. A film 45 millió dolláros büdzséből forgott Dél-Afrikában, a rendező Pete Travis, a női főszereplő pedig Olivia Thirlby lett, aki Dredd társát, a képregényben szőke pszionistaként megrajzolt Anderson bírőnőt alakítja.

7. Asterix 4: Isten óvja Britanniát! (október)

Tavaly Brad Pitt mellett a repülőgépen vizelő, borrajongó francia sztár, Gérard Depardieu is Magyarországon forgatott: Fóton, Komáromban és Csákberényben vett fel jeleneteket a  negyedik Asterix és Obelix-mozifilmhez, ami már 3D-ben kerül a mozikba. A francia-magyar-spanyol-olasz koprodukció egyik leghosszabb jelenete egy ókori arénában rendezett rögbimérkőzés lesz, aminek a díszleteit 50 munkás építette fel, a jelenethez pedig 800 komáromi statisztát szerződtetett a stáb. A fóti forgatáson az Index is ott volt tavaly, hamarosan a beszámolónk is olvasható lesz.

8. Last Blood

A zombiinvázió 2012-ben is folytatódik, Brad Pitt kőbányai hullahegye mellett megnézhetjük végre a régen várt vámpírok Vs. zombik örökrangadót is. A Last Blood az azonos című, népszerű online kérpegény alapján készül, ahol a sztori szerencsére nem a megszokott szörnyaprítás: a vámpírok egy időre különbékét kötnek kedvenc eledelükkel, az emberiséggel, hogy együtt nyomják le a mindkét fajt felzabálni kívánó élőholt sereget. A rendező a legutóbbi hírek szerint a Ron Perlman-féle Mutáns krónikákat is jegyző Simon Hunter lesz, a forgatókönyvíró pedig az eredeti képregény szerzői, Bobby Crosby és Christopher Charles Crosby lesznek, utóbbi már Mark Hamill képregénygeekes filmjében, a Comic Book: The Movie-ban is közreműködött.

9. Flash Gordon 3D

Az első, 2008-as pletykák óta várjuk epekedve, hogyan akarják modernizálni az 1980-as Flash Gordont, amiben a párductestű Ornela Muti dorombolt a kőarcű főhős ölében és a Queen írta hozzá a filmzenét. A legutóbbi hírek szerint persze sehogy, mert az új film a 30-as években készült Alex Raymond-képregények kardozós-nőmentős retróvilágát idézné fel (ezekhez a space fantasy történetekhez nyúlt vissza George Lucas is a Star Wars megírásakor). A rendező Breck Eisner lesz, bár tőle az Indiana Jones-klón Szahara és A tébolyultak című horror sem volt túl meggyőző. A forgatókönyvet Matt Sazama és Burk Sharpless jegyzik, de a Die Hard, a Kommandó, a Menekülő ember és más vhs-klasszikusok írója, Steven E. de Souza is besegít nekik. A főszereplő Sam Worthington vagy Ryan Reynolds lehet, a forgatás kezdete még nem ismert.

I0. John Carter of Mars

John Carter kicsit kilóg a listánkból, mivel a Tarzan regények atyja, Edgar Rice Burroughs már 1912-ben megírta az első kalandját a Marson, a népszerű képregénysorozatot viszont csak a 30-as évektől kezdte el rajzolni a fia. Andy Vajna és Mario Kassar már a 80-as években le akartak forgatni a Disney-nek egy John Carter-mozifilmet, ami a Star Wars és a Conan keveréke lett volna a Karib-tenger kalózaival befutó Ted Elliott-Terry Rossio páros sztorijával, de a rendezőjelölt, John McTiernan lefújta a projektet, mert a kompjútertrükköket még nem érezte elég erősnek egy ilyen filmhez. A mostani, 200 millió dollárból leforgatott változat író-rendezője a Pixar kétszeres Oscar-díjas animátora, Andrew Stanton lett, a Marsra keveredő polgárháborús veteránt pedig Taylor Kitsch alakítja, aki elég durván kigyúrta magát, mióta eljátszotta Gambitot az X-Men kezdetekben.