Index Vakbarát Hírportál

Spike Lee is szerepel a Sundance-en

2012.01.18. 12:55

Január 19-én indul a 91 világpremiert tartalmazó 28. Sundance Filmfesztivál. Harminc ország 117 nagyjátékfilmje mutatkozik be, 45 premierfilm (ebből 24 versenyben). A seregszemlét annak idején Robert Redford hozta létre, hogy teret adjon a független filmeknek, amikre a nagy stúdiók árnyéka vetült. A Utah állam hegyei között, Park Cityben tartott fesztivál azóta a függetlenfilmesek megkerülhetetlen rendezvényévé nőtte ki magát.

A nyitónapon az amerikai alkotások közül egy 35 évesen hazaköltöző nőről szóló filmet, Todd Louiso Hello I Must Be Going című drámáját és a The Queen of Versailles című dokumentumfilmet mutatják be, de a külföldi szekciók filmjeinek vetítése is elkezdődik. A dokumentumfilmek mezőnyében szerepel az Ai Weiwei: Never Sorry című munka, ami a világhírű kínai másként gondolkodó művészről készült.

John Krasinski, az Office sztárja Nobody Walks című filmjével érkezik a fesztiválra, Michael Cera a megözvegyült fiatal apáról szóló The End of Love-ban szerepel, a Luv című filmben pedig Danny Glover oldalán a rapperként befutott Common tűnik fel. Várakozás előzi meg a Mike O'Brian költő és újságíró életén alapuló The Surrogate című alkotást is, amelyben John Hawkes, Helen Hunt és William H. Macy játsszák a főszerepeket.

A kínálatban szerepel Spike Lee legújabb munkája, a Red Hook Summer és a brit Stephen Frears filmje, a Lay the Favorite. Julie Delphy Két nap New Yorkban című alkotását viszi a fesztiválra, ez a Két nap Párizsban folytatása. Park Citybe várják Catherine Zeta-Jonest, Zoe Saldanát, Sigourney Weavert, Richard Gere-t, Dennis Quaidet és Bruce Willist is.

Sundance London elnevezéssel áprilisban már a brit fővárosban is megrendezik a legjelentősebb független filmes seregszemlét, ami a tervek szerint négy napra költözik majd a brit főváros O2 Arenájába. A 2012. április 26. és 29. között zajló londoni Sundance független filmes programját a utahi fesztiválon szereplő alkotások közül válogatják. A londoni eseményt Robert Redford és T Bone Burnett nyitja meg egy gálával, amelynek témája a film és a zene kapcsolata lesz.