Index Vakbarát Hírportál

A Viszkis azt hiszi, négy filmben volt Alien

2012.02.02. 13:02

Fura érzés lehet a frissen szabadult Ambrus Attilának moziba menni, főleg, hogy az ő idejében még megvolt a Bem és az Európa mozi, nagy vásznon, heremorzsoló hangeffektekkel meg legfeljebb csak a Duna Plázában láthatott hollywoodi filmeket (a Westend átadásáról már csak a börtönben értesült). A Viszkis 1999-es elfogásakor még mindenki a Star Wars előzménytrilógia lázában égett, most, a szabadulása után viszont újra bemutatják első részt, így neki olyan, mintha csak egy kicsit ledőlt volna aludni. Vajon tudja, hogy a szőke Anakinból végül barna hajú Hayden Christensen lett, akinek az egyetlen értékelhető jelenete az volt, amikor a fejére hegesztették Darth Vader maszkját?

A Viszkis úgy vonult börtönbe, hogy azt hitte, a Mátrix egy korszakalkotó sci-fi, aminek nincsenek ordító termékelhelyezésekkel telepakolt, csapnivaló folytatásai.

A 90-es évek végén még Pierce Brosnan volt az ügyeletes James Bond, Daniel Craiget maximum a tévéből ismerhette a Viszkis.

Ambrus a rácsok mögül jó eséllyel semmit sem érzékelt a világon végigsöprő Harry Potter-lázról. Az első film 2001-ben került a mozikba, 99-ben még csak a Bölcsek köve jelent meg itthon magyarul, és senki sem gondolta volna, hogy ekkora hype lesz 10 éven keresztül az írónő és Daniel Radcliffe-ék körül.

Celebbankrablónk a Harry Potter-láz mellett természetesen a 2,7 milliárd dollárt termelő Avatar körüli hisztiről és az ezt követő 3D-sítő mániáról is lemaradt. Vajon ő is az emberiség 10 százalékába tartozik, akiknek az agya nem képes feldolgozni a mesterséges térélményt, vagy végig fog vigyorogni minden filmet, ami mellé 3D-szemüveget kell vennie?

A Viszkis még azzal a tudattal vonult be a börtönbe, hogy a Die Hard egy trilógia, és valószínűleg neki is a bankrablós harmadik rész volt a kedvence.

A Rambo 4 a Stallone-rajongók szerint hű maradt az eredeti filmhez és feledtette az Afganisztánban keménykedős, hazafiaskodó harmadik részt. Vajon a Viszkis is szívesen nézi a második aranykorukat élő, nagypapakorú akcióhősöket?

Ambrus a 99-es letartóztatásakor még úgy tudta, Sarah Connor él és virul, az Ítéletnapot pedig sikeresen megakadályozták a T2-ben. Reméljük, az elmúlt 12 évben eszébe sem jutott megnézni a franchise-t sírba lökő harmadik és negyedik részt.

A Viszkis valahol tényleg nagyon szerencsés ember, mert az Alien- és Predator-mítoszt egyaránt meggyalázó két AVP-filmet nem kellett a moziban végigszenvednie.

Ambrus 99-ben még abban a biztos tudatban ment a sittre, hogy Joel Schumacher csapnivaló Batman-folytatásai miatt soha többé nem készülnek szuperhősfilmek álló mellbimbójú, spandexruhás hollywoodi sztárokkal. Azóta viszont minden évben bemutatnak öt-hat képregényhősös blockbustert, és Pókember meg Batman után lassan minden Marvel és DC figurának saját mozifilmje lesz.