Index Vakbarát Hírportál

Vajna faképnél hagyta a Vidnyánszky-filmet

2012.02.08. 16:21

Csak húsz percet volt Andrew Vajna a Szarvassá változott fiú című film szemle előtt tartott tesztvetítésén, majd elment, pedig itt azt kellett volna eldöntenie, hogy kisegíti-e 30 millió forinttal a filmet, részletezte Ozorai András producer az Indexnek, hogy történt, hogy mégsem tudtak elkészülni Vidnyánszky Attila alkotásával a február 2-án kezdődő 43. Magyar Filmszemlére. "Az sem biztos, hogy egyáltalán be tudjuk fejezni" - tette hozzá.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Szőcs Géza kulturális államtitkár ígért még pénzt a 2012-es keretéből, de nem tudja állni szavát, mert tőle elvették a filmes keretét, tette hozzá Ozorai. A kulturális államtitkár a rendezőnek, egykori alkotótársának - akivel a Liberté '56 dalos Kádár-mozit készítették még 2007-ben - 2011-ben a kulturális tárca keretéből már megítélt 100 milliós támogatást, majd a pluszba beígért 30 millióval adós maradt. "Ez a 30 milló kópiamásolásra, dolby-keverésre  kellett volna. A 100 millió csak arra volt elég, hogy leforgassuk, összevágjuk" – mondta erről a producer.

Szőcs bevállaltan saját ízlése szerint osztotta a pénzt, 2012-re pedig már nincs is filmes kerete. Vajna ugyanakkor kinevezett egy döntőbizottságot, akik támogatást ítélnek. Utóbbinál az a baj, hogy már négy produkciónál is a Filmalap egy-egy munkatársának ítéltek pénzt.

A debreceni Csokonai Színház rendezőjének Juhász Ferenc eposzából forgatott filmjét augusztusban kezdték forgatni. A nagyjátékfilm öt debreceni helyszínen készült; többek között a belvárosban, a Csokonai és Latinovits Színházban, debreceni polgári lakásban és egy külvárosi tanyán vették fel. A filmben Törőcsik Mari, Trill Zsolt és Szűcs Nelli is játszik.

Itt Szőcs és Vidnyánszky közös filmjéből, a Liberté '56-ból egy részlet: