Index Vakbarát Hírportál

Nem kap Oscart a szexmániás Magneto

2012.02.23. 15:25
Míg Michael Fassbender Szégyentelenjének egyetlen Oscar-jelölése sincs, A némafilmes díjesőre számíthat a hétvégi gálán. Az eheti filmdömpingben megnézhetjük Dwayne Johnson 3D kalandfilmjét, Reese Witherspoon béna akcióvígjátékát és Drew Barrymore bálnamentő akcióját is.

The Artist - A némafilmes

Az idei díjszezon kedvenc filmje egy francia rendező, Michel Hazanavicius fekete-fehér némafilmje, ami a mozi első haláláról, a hangosfilm megjelenéséről szól. A 10 Oscar-díjra jelölt alkotást Cannes-ben Aranypálmára jelölték, végül ott a legjobb férfi színész díját kapta Jean Dujardin. A történet 1927-ben Hollywoodban játszódik: a népszerű mozisztár, George Valentin (Jean Dujardin) magabiztos és sikeres, de előbb egy ismeretlen lány, Peppy Miller (Bérénice Bejo) zavarja össze a szívét, majd a hangosfilm. Kedves melodráma lett a végeredmény, amit állítólag 35 nap alatt forgattak, bár a táncjeleneteket előtte hónapokig tanulták a színészek. A rendező igyekezett egy csomó  mindenben követni a némafilmes hagyományt, így például nem zoomolnak a filmben. Harvey Weinstein megint Oscar-díjas filmet gyártott, ráadásul a kis költségvetéssel, 15 millió dollárból elkészített film nemcsak a fesztiválokon arat, hanem a pénztáraknál is, az Oscar-gála előtt 73 milliós bevételnél tart, ami az Oscar-díjak után még jelentősen emelkedhet. (IMDb: 8,4 pont, Rotten Tomatoes: 97 százalék, Index-ítélet: 9/10)

Kémes hármas

A Terminátor-brandet a negyedik résszel sírba taszító McG ezúttal 65 millió dollárt tapsolt el egy romantikus akciófilmre, amiben a CIA két legjobb ügynöke (Chris Pine és Tom Hardy) akarja kinyírni egymást, miután kiderül, hogy ugyanazt a nőt (Reese Witherspoon) döngetik. A film február 17. óta már összeszedett 33,7 milliót, de a kritikusok kiakadtak tőle. A Minneapolis Star Tribune szerint "ez McG eddigi legszörnyűbb filmje", Amerika Réz Andrása, Roger Ebert pedig így fortyogott: "Ha van valami, amit jobban gyűlölök a rossz akcióvígjátékoknál, az az idétlenül összerakott, rossz akcióvígjáték". (IMDb: 6,4 pont, Rottentomatoes: 25 százalék)

Utazás a rejtélyes szigetre 3D

Brendan Fraser 3D Verne-filmje, az Utazás a Föld középpontjába 241,9 milliót kaszált 2008-ban, ezért a Warner-vezetőség parancsba adta a folytatását. A második részben már csak az elveszett világban élő nagypapát, Michael Cane-t és az unokát, Josh Hutchersont láthatjuk, a kőarcú apukát lecserélték a családi filmek kedvenc pankrátorból lett színészutánzata, Dwayne Jonhsonra, a fagyos hegymászólány (Anita Briem) helyett pedig a sokkal egzotikusabb Vanessa Hudgens tereli el a fiúk figyelmét a dinoszauruszokról. A 79 millióból forgatott, térhatású kalandfilm eddig 188,7 milliót kaszált, de a kritikusok közül nem mindenki dicsérte. A Detroit News szerint "a Jurassic park, az Avatar, és az óriásit bukó Land of the Lost gyenge keveréke", a New York Daily News viszont ezt írta: "tökéletesen visszaidézi az olyan 70-es évekbeli ifjúsági kalandfilmek hangulatát, mint a Caprona - Az elfeledett vidék, vagy az At the Earth's Core". (IMDb: pont, Rottentomatoes: 42 százalék)

Mindenki szereti a bálnákat

Drew Barrymore leforgatta az új Szabadítsátok ki Willy-t, amiben ő maga alakítja az állatbarát gyereket, aki most nem egy kardszárnyú delfint visz vissza az óceánba, hanem a jég fogságába esett ceteket. Az uszonyos gigacsaládot az alaszkai kormányzó helyett csak egy orosz jégtörő legénysége akarja megmenteni, de a hazafias kisvárosi amerikaiak ezt nem hagyják és saját maguk szerveznek mentőakciót a végtelen hómezőkön. A 40 milliós családi film február 3 óta 18,5 milliós bevételt termelt, és a kritikusok szívét is teljesen ellágyította: "Hidegháborús Bond-film, bálnamentéssel? Elsőre teljesen abszurdnak hangzik, de a film igaz történeten alapul, ráadásul még a felnőttek számára us szórakoztató" (Washington Post), "Pont oylan, mint egy ódivatú, 50-es évekbeli Disney-film, de pont ez benne a jó" (Passionate Moviegoer). (IMDb: 5,7 pont, Rottentomatoes: 74 százalék)

Shame - A szégyentelen

A főszereplő, Michael Fassbender az utóbbi évek igazi nagy színészreménysége, aki épp készíti a következő blockbustert, a Prometheust, és Ridley Scott már leigazolta az új Cormac McCarthy-adaptációhoz. A Shame a zseniális rendező, Steve McQueen filmje egy harmincas férfiról, a szexfüggő Brandonról (Michael Fassbender), aki sokáig ügyesen tudja titkolni különös életét. Akkor jön a baj, amikor Sissy (Carey Mulligan) nevű húga odaköltözik hozzá. Milyen filmet kell elképzelni? Nagyon fojtott szexualitást, karakteres színészeket, akik mindent beleadnak. A 25 nap alatt 6,5 millió dollárból forgatott mozi izgalmas és botrányos, a Fassbender és Amy Hargreaves közti szállodai szexjelenetet úgy forgatták, hogy az utcáról mindent lehetett látni, ugyanis az ablaknál dugtak. (IMDb: 7,9 pont, Rottentomatoes: 80 százalék, Index-ítélet: 8/10)

Aurora

Rossz hírünk van a skandináv szociodrámák szerelmeseinek: ezen a héten egyetlen dán vagy izlandi művészfilmet sem mutat be a Cirko Film Másképp Alapítvány. A tátongó űrt az Anjou Lafayette próbálta meg két filmmel betölteni, az egyik a Lazarescu úr haláláért és a Zeton és betonért agyondíjazott Cristi Puiu 2010-es drámája, amiben azt mutatja be, hogyan várja a bútorszállítókat és rendezgeti a kisautógyűjteményét egy gyilkos. A New York Post szerint "az Aurora tökéletes bizonyítéka annak, hogy Puiu egyáltalán nem egy egyfilmes zseni". A rendező egyébként forgatókönyvírója és főszereplője is a filmnek, ami Karlovy Vary-ból elhozta az East of West Awardot, Gijónból pedig a Gil Parrondo-díjat. (IMDb: 6,7 pont, Rottentomatoes: 80 százalék)

Családban marad

Az Anjou Lafayette a héten egy pucér seggekben tobzódó horvát-szerb-szlovén vígdrámát is bemutat, amiben mindenki mindenkivel félrekúr. A főszereplő két szexmániás testvér a zágrábi felső tízezerből: Nicola (Miki Manojlovic) sármos üzletember, de a prosztata gondjai miatt mindig nevetségessé válik az ágyban, Braco (Bojan Navojec) pedig a kövér, lúzer öccse, aki viszont akkora lepedőakrobata, hogy egy görbe este után még a bátyja feleségét is teherbe ejti. A rendező, Rajko Grlic a 2010-es Karlovy Vary-i filmfesztiválon két díjat is kapott a Családban maradért, Trójából pedig elhozta tavaly a zsűri különdíját. (IMDb: 6,3 pont, Rottentomatoes: -)