Index Vakbarát Hírportál

10 színésznő, aki soha nem kapott Oscart

2012.02.26. 16:06

Sigourney Weaver A bolygó neve: Halállal, Michelle Pfeiffer pedig három filmmel is nyerhetett volna. Annette Bening elől kétszer is Hillary Swank csaklizta el az aranyszobrot, de Glenn Close-t utálja legjobban az Amerikai Filmakadémia: hat Oscar-jelölésből eddig még egyet sem válthatott díjara. Kimaradt a kedvenc Oscar nélkül színésznője, akinek mindenképp járna legalább egy életműdíj? Írja meg a kommentekben!

Glenn Close hat jelölése

A 64 éves, többszörös Golden Globe- és Emmy-díjas színésznő a 80-as évek óta örök vesztese az Oscar-gáláknak. Legjobb női mellékszereplőnek elölték a 82-es Garp szerint a világ című John Irving-adaptációért, egy évvel később A nagy borzongásért, és Robert Redford baseballos drámájáért, az Őstehetségért is. 88-ban a Végzetes vonzerő hat jelölést kapott, de egyet sem váltott díjra. Glenn Close az idei Oscar-versenyben ismét a legjobb női főszereplőnek járó díjért száll harcba: az Albert Nobbs című drámában egy droidnak maszkírozott férfi komornyikot alakít a XIX. századi Írországban. Kemény meccs lesz, mert a színésznő nagy riválisa, Meryl Streep a Vaslady-vel esélyes ugyanerre a díjra.

Julianne Moore négy jelölése

Glenn Close mellett a berlini Ezüstmedve-díjas Julianne Moore is az Oscar-gálák egyik negatív rekordere. 98-ban a hatalmas péniszű pornósztárról szóló Boogie Nights mellékszereplőjeként volt esélyes, 2000-ben az Egy kapcsolat vége főszereplőjeként nyerhetett volna, 2003-ban pedig két kategóriában is jelölték: Az órákkal a legjobb női mellékszereplő díját, a Távol a mennyországtól-lal pedig a legjobb női főszereplő díját kaphatta volna meg, Catherina Zeta-Jones nyert a Chicagóval, a legjobb női főszereplő Oscarját pedig pont Az órákért Nicole Kidman  kapta meg.

Annette Bening négy jelölése

Az 53 éves Bening is megnyert már minden filmes díjat az Aranyglóbusztól a Women in Film Crystal Awardjáig, egyedül az Oscar maradt ki a gyűjteményéből. 91-ben a Svindlerekért mellékszerepéért jelölték, 2000-ben pedig az Amerikai szépséggel nyerhetett volna, ha nincs A fiúk nem sírnak és Hilary Swank. A 2005-ös díjátadón Szabó István Csodálatos Júliájának főszerepével volt esélyes, de Hilary Swanket ezúttal is jobban szerette a Filmakadémia, és végül ő kapta az Oscart a Millió dolláros bébi főszerepéért. Bening tavaly A gyerekek jól vannakkal nyerhetett volna, de természetesen esélye sem volt Natalie Portman Fekete hattyúja ellen.

Sigourney Weaver három jelölése

Az Alien-rajongók örök kedvence rengeteg jó, de Oscarra kevéssé esélye filmet forgatott az elmúlt évtizedekben a Szellemirtók 1-2-től a horror Hófehérkén át az Avatarig, de a díjak valahogy elkerülték. A 86-os Bolygó neve: Halál csak hang- és látványeffektek kategóriákban tudott nyerni, James Horner zeneszerző, Ray Lovejoy vágó és a díszlettervezők mellett Sigourney Weaver is díj nélkül maradt. A 62 éves színésznő 89-ben a Gorillák a ködbennel és a Dolgozó lánnyal is esélyes volt az Oscarra, de a legjobb női főszereplő díját abban az évben Jodie Foster kapta A vádlottakért, a legjobb női mellékszereplő pedig Geena Davis lett Az alkalmi turista miatt.

Michelle Pfeiffer három jelölése

Kedvenc Macskanőnk szintén a háromszoros jelöltek klubjának tagja: Glenn Close mellett ő is az Oscar-gála nagy vesztese volt 89-ben, csak ő a Veszedelmes viszonyokért nem kapott díjat. Egy évvel később az Azok a csodálatos Baker fiúk főszerepéért jelölték, de a 81 éves Jessica Tandy kapta meg az Oscart a Miss Daisy sofőrje miatt (amivel egyébként máig tartja a legidősebb győztes rekordját), a 93-as gálán pedig A szeretet földjével maradt alul Emma Thompsonnal szemben, aki a Szellem a házban című drámával lett a legjobb női főszereplő.

Michelle Williams három jelölése

Marilyn Monroe egyetlen Oscart sem nyert, és ez az átok sújtja az Egy hét Marilynnelben őt alakító Michelle Williamst is, aki idén valószínűleg harmadszorra is díj nélkül marad. A 31 éves színésznőt tavaly a Blue Valentine-ért jelölték, de Anette Beningnhez hasonlóan neki sem volt esélye Natalie Portmannel szemben a legjobb női főszereplő kategóriában. 2006-ban a Túl a Barátságon című meleg cowboydráma mellékszerepéért kaphatott volna díjat, de Rachel Weisz Az elszánt diplomatával kiütötte a nyeregből.

Laura Linney három jelölése

A 48 éves Laura Linney 2001-ben a Számíthatsz rám című drámáért kaphatott volna Oscart, de abban az évben Julia Roberts lett a legjobb színésznő az Erin Brockovich miatt. Linney-t a 2004-es Kinsey - Mindenki másképp csinálja című életrajzi dráma női mellékszereplőjeként is jelölték, ám a díjat végül az Aviátor Katharine Hepburnje, Cate Blanchett kapta meg. És még 2008-ban sem nyerhette el a legjobb női főszereplőnek járó Oscart az Apu vad napjaival, mert az Marion Cotillard kapta meg a Piafért.

Winona Ryder két jelölése

A 40 éves Winona Ryder Tim Burton kedvenc gótlolitájából züllött le bolti tolvajjá, aki már csak árnyéka a 90-es évekbeli önmagának. Akkor egymás után két kosztümös drámáért, Az ártatlanság koráért és a Kisasszonyokért is Oscarra jelölték, de 94-ben a True Blood vámpírrajongó pultoslánya, Anna Paquin nyomta le (12 évesen lett legjobb női mellékszereplő a Zongoraleckével), 95-ben pedig Jessica Lange a kék éggel.

Meg Ryan, akit sohasem jelöltek

Az 50 éves Meg Ryannek nem hogy Oscar, de még Golden Globe sem jött össze. A 80-as és a 90-es években mindig ő volt a kötelező lökött, de kedves szőke csaj a szívmelengető romantikus vígjátékokban, ahol szinte mindig egy Oscar-díjas fickó volt a partnere (Joe és a vulkán, A szerelem hálójában, Angyalok városa, I.Q. - A szerelem relatív), a 2000-es években viszont már csak azért hallottunk róla, mert a Túszharc forgatásán összejött Russell Crowe-wal, ezért 2001-ben elvált Dennis Quaidtől. A Harry és Sally-ért talán kaphatott volna díjat, de azt a filmet csak a legjobb forgatókönyv kategóriában jelölték.

Mia Farrow, akit sohasem jelöltek

Míg Woody Allen már három Oscar-díjat is begyűjtött, múzsája és egykori élettársa, a 67 éves Mia Farrow (akivel együtt nevelték a rendező jelenlegi feleségét, Soon-Yi Prevint) egyet sem kapott az elmúlt évtizedekben. Pedig olyan kultfilmekben szerepelt, mint a Rosemary gyermeke, a Hannah és nővérei vagy a Kairó bíbor rózsája.