Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt Dick Clark, a világ legidősebb kamasza

2012.04.19. 11:27

Nyolcvankét éves korában elhunyt Dick Clark legendás amerikai tévés műsorvezető.

Halálhírét családja jelentette be szerdán. Dick Clark kedden egy Santa Monicai-i kórházba ment ambuláns vizsgálatra, ott szívrohamot kapott és meghalt.

Dick Clark számos népszerű tévés szórakoztató műsort vezetett, produceri irodája, a Dick Clark Productions pedig az amerikai szórakoztatóipar egyik legbefolyásosabb vállalatává nőtte ki magát.

Az amerikai nézők számára emlékezetesek az ABC televízióban a New York-i Times Square-ről sugárzott szilveszteri közvetítései. Harminc év alatt műsora az újév legfontosabb eseményévé vált az Egyesült Államokban. Clark 2004-ben szélütést kapott, de a rákövetkező évben újra a tévékamerák elé állt, hogy rajongóival együtt köszöntse az új esztendőt. Mivel idős korára is kisfiús kinézete volt, és fiatalos odaadással vezette műsorait, "a világ legidősebb kamaszának" nevezték el.

Dick Clarknak nagy érdemei voltak a rock and roll műfaj népszerűsítésében. Az American Bandstand című könnyűzenei műsorát harminc éven át sugározta az ABC televízió, és számos világsztárt indított világhódító körútjára, kezdve Buddy Hollytól egészen Madonnáig. 1973-ban Dick Clark a Grammy-díj "ellensúlyaként" megalapította az American Music Awards zenei díjat.

Barack Obama amerikai elnök szerint Dick Clark műsorai fémjelezték és örökre megváltoztatták az amerikai tévézést.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport