Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai mozikban engednék az sms-ezést

2012.04.27. 13:31

A Las Vegasban ezen a héten rendezett CinemaCon nevű konferencia egyik legvitatottabb témája a mozikban való sms-ezés engedélyezése volt. Az amerikai fimszínházakban a magyarokkal ellentétben ugyanis nagyon szigorúan veszik a telefonhasználatot, amiért akár ki is zavarhatják az illetlen nézőt a teremből. A Sony Pictures egyik képviselője szerint ezzel a gyakorlattal szakítani kellene, mert míg húsz évvel ezelőtt a tinédzserek hetente jártak moziba, ma már nem tudnak elszakadni a telefonuktól amit nem akarnak két órára kikapcsolni - inkább nem mennek moziba.

Az 548 moziban 6775 teremmel bíró, ezzel legnagyobb amerikai mozihálózat, a Regal Entertainment Group nem bünteti a telefonhasználatot, és "érdekes felvetésnek" tartja azt, hogy legalább az sms-küldést engedélyezni kellene, mert ezzel számos új marketingkoncepciót ki tudnának próbálni. A Jump Street 21 - A kopaszosztag című film vetítésekor pár teremben kifejezetten támogatták a telefonhasználatot.

Hasonlóan vélekedett az amerikai IMAX termeket működtető vállalat elnöke is. Greg Foster elmondta, hogy 17 éves fia állandóan a telefonon lóg, és ha azt akarják a mozitulajdonosok, hogy ne csak a 40 fölötti korosztály fizesse ki a 12-14 dolláros (2600-3000 forint) jegyárakat, valami olyat kell nekik ajánlani, ami érdekli is őket, a telefonhasználat betiltása viszont ellenérzést vált ki bennük.

Tim League, az Alamo Drafthouse nevű kis hálózat tulajdonosa az ellentábort képviseli, és kijelentette, hogy az ő mozijaiban soha nem lesz telefonhasználat, mivel "a sötét nézőtéren villogó képernyők végtelenül zavarók azok számára, akik a filmre kíváncsiak. Szó sem lehet arról, hogy ezt intézményesítsük mozitermeinkben. A mozi egy varázslatos hely, amit tisztelni kell, az sms-ezéssel nem ezt sugalljuk."