Index Vakbarát Hírportál

Liam Neeson 60 éves, mégsincs Oscarja

2012.06.08. 00:24 Módosítva: 2012.06.08. 00:54

1952. június 7-én született az észak-írországi Ballymenában a brit filmipar egyik legnagyobb óriása (szó szerint, 193 centi), a Hollywoodban is nagy karriert befutó Liam Neeson. Pályáját ünnepelt színpadi színészként kezdte, a 70-es évek végén tévésorozatokba ugrott be epizódszereplőnek, a kultikus Excaliburban visziont már ő volt Sir Gawain lovag, és ezzel el is jegyezte magát a sci-fivel és a kardozós filmekkel: az elmúlt évtizedekben volt már szabadságharcos, Jedi lovag, szuperhős, világpusztító főellenség és görög isten.

A kritikusok főleg a Schindler listája zsidómentő náci gyáriparosa a és a vérzivataros brit történelmet bemutató drámái (Rob Roy, Michael Collins) miatt kedvelik, bár Oscar-díjat és Golden Globe-ot még nem kapott. Pedig Liam Neeson tipikusan az a tehetséges brit színész, aki a szép ír akcentusával még egy telefonkönyvet is képes olyan hangsúllyal felolvasni, mintha az Shakespeare-dráma lenne, és a közhiedelemmel ellentétben nem csak önmarcangoló, komor férfiakat képes jól játszani, hanem humora is van: Ricky Gervais és a törpe színész Warwick Davis sitcomjában, a Life's Too Shortban saját magát is képes volt körberöhögni.

Liam Neeson on Life's too Short

A sci-fikért, szuperhősmozikért és kardvívós történelmi filmekért rajongó geekek viszont azért imádják Leesont, mert mindig ő a főhős bölcs, apapótlék tanítómestere, aki a film végére már nincs életben. A 99-es Baljós árnyak például sokat veszített Qui-Gon Jinn halálával, mert a Jedi templom vaskalapos hülyéire (Yoda, Mace Windu meg a színes, fura űrlények) magasról szaró, öntörvényű mester az egész Csillagok háborúja előzménytrilógia legszimpatikusabb karaktere volt.

Obi-Wan, Qui-Gon vs Darth Maul

Neeson a New York bandáiban sem tudta jó tanácsokkal ellátni és gyilkos parasztlengőkre tanítani az ifjú Leonardo DiCapriót: hiába aprított fel mindenkit a csatabárdnak használt kelta kereszttel, a film gonosz gengsztervezére, Daniel Day-Lewis kibelezte a hóban:

Gangs of New York fight

Kedvenc bölcs tanítónk a 2005-ös Mennyei királyságban gyorsan eldarálja a fiának (Orlando Bloom), milyen erényes és bátor egy igazi lovag, aztán elmegy háborúzni és meghal. A film további részében így kénytelen Jeremy Irons pótapáskodni az ifjú Balian felett.

Kingdom of Heaven (2005) KillCount

A Batman: Kezdődik!-ben nem a főszereplő Christian Bale volt a legjobb, hanem a Bruce Wayne-ből katonai páncélos nindzsát faragó keleti tanítómester, Ra's Al Ghul, aki nemcsak a saját fiaként tekintett a leendő Batmanre, még azt is megengedte volna neki, hogy az Árnyak Ligája harcosainak élén személyes döntse romba a bűntől és korrupciótól fuldokló Gothamet.

Batman Begins - The Will To Act