Index Vakbarát Hírportál

161 millió dolláros rekordbevétel Batmannek

2012.07.23. 08:30

Az észak-amerikai mozik és stúdiók közös megegyezéssel nem tettek közzé hivatalos adatokat a hétvégi mozis bevétlekről, mivel kegyeletsértésnek érezték volna, hogy a Sötét lovag: felemelkedés denveri premierjén történt, 12 halálos áldozatot követeő lövöldözés fényében dollármilliókról számoljanak be. A példátlan gesztus a szaklapokat és elemzőket persze nem tántorította el attól, hogy a félhivatalos adatokat közzétegyék, így kiderült, hogy a legújabb Batman-film eredetileg 60 millió dollárosra tippelt pénteki nyitánya inkább 76,1 millióra taksálható, a film az első három nap alatt pedig 161 millió dollárt termelhetett.

A pénteki adat a legjobb, amit egy nap alatt egy 2D-s film valaha elért, és ugyanez mondható el a 161 milliós hétvégi bevételről is. A eddigi nem 3D-s rekordot a 2008-as Sötét lovag tartotta 158 millió dollárral. Az abszolút rekordtartó továbbra is az idei év nagy durranása, a Bosszúállók (egy nap alatt 80,5 millió dollár, három nap alatt 207,4 millió dollár), igaz, ez a film 2D-ben, 3D-ben és IMAX 3D-ben is bemutatásra került.

Christopher Nolan Batman-trilógiájnak záródarabja természetesen minden más filmnél több bevételt hozott, különösen azért, mert a héten más filmet nem is mutattak be a hollywoodi stúdiók. A hétvégi bevételi lista második helyén így a második hete vetített Jégkorszak 4 áll 20,2 milliós bevétellel, harmadik pedig a Pókember-reboot 10,7 millióval.