Index Vakbarát Hírportál

A spanyolok láthatják először Ben Affleck túszdrámáját

2012.08.13. 13:07 Módosítva: 2012.08.13. 13:09

Penélope Cruz, Ben Affleck és Claudia Cardinale új filmjét is beválogatták a szervezők a legrangosabb spanyol filmfesztivál, a 60. San Sebastián-i seregszemle szeptember 21-én kezdődő programjába.

A két nap múlva a 40. évébe lépő Ben Affleck rendezőként és színészként is kivette a részét az amerikai mozikba október 12-én érkező Argo-akció című alkotásból. A thriller az 1979-es iráni forradalom idején játszódik, amikor forradalmi diákok túszul ejtettek a teheráni amerikai nagykövetségen 52 amerikai állampolgárt, hatnak azonban sikerült megszöknie és a kanadai nagykövet rezidenciájára menekülnie. A film ennek a sokáig titokban tartott szökésnek a története. Az Argo-akció Affleck harmadik rendezése a Hideg nyomon és a Tolvajok városa című alkotások után, a filmben játszik John Goodman és Alan Arkan is.

Penélope Cruzt a Venuto al Mondo című filmben láthatja az észak-spanyol város filmfesztiváljának közönsége. Az alkotás rendezője az olasz Sergio Castellitto. A film egy egyedülálló édesanyáról, a Cruz által alakított Gemmáról szól, aki 16 esztendős fiával Szarajevóba érkezik, ahol a gyermek apja meghalt az 1992-1995 közötti boszniai háborúban. A mű a rendező felesége, Margaret Mazzantini nagysikerű, azonos című regényére épül.

Versenyben lesz a legjobb filmnek járó Arany Kagyló-díjért három spanyol alkotás is, köztük a Fernando Trueba rendezte El artista y la modela (A művész és a modell), amelyben a 74 éves Claudia Cardinale játssza a főszerepet Jean Rochefort oldalán. De versenybe jutott a Torremolinos 73 - Szex, hazugság, Super8-as rendezője, Pablo Berger új filmje, a Blancanieves (Hófehérke), és a főként rövidfilmeket jegyző Javier Rebollo új munkája, az El muerto y ser feliz (A halál és boldognak lenni).

Visszatér San Sebastiánba Francois Ozon is, aki eddig kétszer volt versenyben a fődíjért, a fesztiválon a Dans la maison (A házban) című munkája látható majd, amiben Kristin Scott Thomas játssza a főszerepet. De versenyben lesz az Arany Kagylóért az argentin Carlos Sorin, Emily Tang kínai és Barbara Albert osztrák rendező munkája is.

Versenyen kívül vetítik Juan Antonio Bayona spanyol rendező legújabb filmjét, a 2004-es cunami túlélőiről szóló The Impossible-t, főszerepben Ewan McGregorral, Naomi Wattsszal, és Geraldine Chaplinnel.