Index Vakbarát Hírportál

Szex és vallás Velencében

2012.08.29. 12:07

Megkezdődik szerda este a 69. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál: a Lidóra várják mások között Robert Redfordot, Julie Christie-t, Ben Afflecket és a fiatalabbak képviseletében Zac Efront.

A kritikusok szerint az idei fesztivál a szex és a vallás köré épül, a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díjra előzetesen Paul Thomas Anderson művét, a The Master címűt, valamint De Palma munkáját, a Passiont tartják a legesélyesebbnek. A The Master sokak szerint a szcientológiai egyház történetének feldolgozása, amelyben Philip Seymour Hoffman alakítja a főszerepet. De Palma krimije két nő veszélyes játékokba torkolló rivalizálásáról szól, a főszerepben a Millennium-trilógiával ismertté vált Noomi Rapace-szal és Rachel McAdams-szel. A szex és a vallás témáját vegyíti a dél-koreai Kim Ki Duk munkája, a Pieta.

A mustra Mira Nair indiai rendezőnő Kiefer Sutherland és Kate Hudson főszereplésével készült The Reluctant Fundamentalist című politikai drámájával nyílik meg, a versenyprogramba összesen 18 produkció kapott meghívást. A fesztiválközönség többek közt Takesi Kitano japán rendező Outrage: Beyond című akciófilmjét, a 71 éves olasz rendező, Marco Bellochio Bella addormenta című drámáját, Olivier Assayas Aprés mai, továbbá Ulrich Seidl Paradises: Glaube és az orosz Kirill Szerebrennyikov Izmenya című munkáját is megtekintheti a versenyfilmek sorában.

Két filmje között szokatlanul rövid szünetet tartva érkezik vissza Európába Terrence Malick, aki Az élet fája című alkotásával tavaly elnyerte az Arany Pálmát Cannes-ban. Ezúttal To the Wonder címmel forgatott filmet Ben Affleckkel, Rachel Weiszszel és Javier Bardemmel.

A fesztivál nemzetközi zsűrijét idén Michael Mann amerikai filmrendező vezeti, de a testület tagja lesz Laetitia Casta egykori szupermodell, César-díjra jelölt francia színésznő, Marina Abramovic szerb művésznő, Samantha Norton brit színésznő, Ursula Maier francia-svájci rendező, olasz kollégája, a rendezés mellett forgatókönyvíróként is tevékenykedő Matteo Garrone, Ari Folman izraeli rendező, forgatókönyvíró, zeneszerző, illetve Pablo Trapero argentin producer, rendező, vágó és Peter Chan (Peter Chan Ho-sun) hongkongi származású producer. Ez a zsűri ítéli oda többek közt a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díjat, továbbá a legjobb színésznek és színésznőnek járó Coppa Volpit, azaz a Volpi-kupát is.

A világ legrégebbi filmfesztiválja - amely idén új művészeti vezetőt kapott Alberto Barbera személyében - szeptember 8-án ér véget a díjkiosztó gálával. A filmfesztivál a velencei biennále része, melyről kritikánk itt olvasható.