Index Vakbarát Hírportál

Nézzen Biszku-filmeket az Indexen

2012.09.12. 11:18

Novák Tamás rendező két dokumentumfilmet is készített 2009-ben Biszku Béláról, a puha diktatúra legkeményebb ökléről, aki Kádár bizalmasaként közvetlenül irányította a forradalom utáni megtorlást. A Bűn és büntetlenség és a Kádár és kora című filmek 2013 májusig az IndaFilmen láthatóak.

"A konzervatórium blog adta az ötletet a Mandiner szerkesztőségének, hogy kutassunk fel még élő, virtigli kommunistákat, és hát volt a Matula Magazinban egy nagyon jól sikerült álinterjú Béla bácsival" - idézte fel az Indexnek még korábban a Biszku-filmek kezdetét a rendező, Novák Tamás, aki Skrabski Fruzsinával dolgozott. Az állami támogatás nélkül készült Bűn és büntetlenség 2010-ben a tíz legnézettebb magyar film között volt a mozikban.

 Bűn és büntetlenség

Az alkotók a forgatás alatt nagyon sokat beszélgettek Biszkuval Kádárról is, hisz összesen 30 óra felvett interjút rögzítettek. Nagyon sok érdekes történetet mesélt az élete mellett a rendszerről és Kádárról. A Bűn és büntetlenség-filmbe ezekből csak kevés kerülhetett be, ezért amikor a dvd-t csinálták, kiszemezgették a legérdekesebbeket, elsősorban a kutatók és a téma iránt érdeklődők számára. Így keletkezett a Kádár és kora című tematikus film is több más blokk mellett.

 Kádár és kora

Kövesse az IndavideoFilmet a Facebookon.