Index Vakbarát Hírportál

Brad Pitt hasznot húz a holokausztból

2012.09.13. 15:00

A Geektyrant.com szerint Brad Pitt lesz a főszereplője és producere is az IBM és a Holokauszt című filmnek, ami Edwin Black azonos című könyvén alapul és a számítógépes cég holokausztban játszott szerepét vizsgálja. Az író kutatásai során arra következtetésre jutott, hogy a legendás német precizitással nem lehet magyarázni azt a hatékonyságot és gyorsaságot, amivel a nácik beazonosították a zsidókat, valami másnak is kellett lennie a háttérben.

Az IBM akkori vezérigazgatója, Thomas Watson 1933-ban megállapodást kötött a németekkel, és lyukkártyás rendszerük segítségével tartották nyilván a népességet. A kártyákon a polgárok neve mellett anyanyelvük, vallási hovatartozásuk, foglalkozásuk és egyéb személyes információik megtalálhatók voltak, ami nagymértékben megkönnyítette a szelekciót. Az IBM a náciknak lyukkártyaolvasókat szállított jó pénzért, ezzel tevékenyen részt vett a holokausztban, állítja az író.

A könyvből régóta szeretnének filmet forgatni Hollywoodban. Egy ideig az HBO érdeklődött iránta, és Marcus Hinchey forgatókönyvíróval egy vázlatot is elkészíttettek, de aztán kihátráltak a projekt mögül. Brad Pitt Plan B nevű cége viszont megvette a vázlatot és a jogokat is, és éppen a finanszírozást igyekeznek tető alá hozni. Úgy nem lesz túl nehéz dolguk, hogy Pitt a főszerepet is elvállata a filmben.