Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan kész a Pannónia Anno

2012.10.12. 11:36

Szalay Péter filmje a magyar animációs filmgyártás hőskora és aranykora előtt tiszteleg a stúdió történetének bemutatásával. "Szomorú aktualitása, hogy már többen távoztak az élők sorából a film szereplői közül, Dargay Attila, Vajda Béla, Varga Csaba, Hernádi Tibor és Foky Ottó sincs már az élők sorában" - mondta a rendező.

Az alkotóknak sikerült új partnerként a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA) is megnyerniük, így archív filmhíradók és egyedi filmek is láthatók lesznek a Pannónia Annóban. Az alkotás egy-egy részlete szerepelni fog a MaNDA gondozásában megjelenő DVD-ken, például a 100 éve született Macskássy Gyuláról készült friss kiadványon is, amelyen az extrák között vannak képsorok a Pannónia Annóból.

A teljes mű 80-90 perces lesz, epizódokra bontva akár televízióban is bemutatkozhat, a DVD révén pedig az iskolákba és a könyvtárakba is eljuthat.

A Pannónia stúdió a filmgyártás államosítása után, az 1950-es években született meg, a hetvenes-nyolcvanas évekre a világ egyik legjelentősebb animációs műhelyévé nőtte ki magát, itt készült a Vuk, a Kérem a következőt! vagy épp a Frakk, a macskák réme.

A Pannónia Anno a munkatársakkal készült riportok és archív felvételek segítségével idézi fel a stúdió történetét, és persze a jól ismert kultikus animációk sem hiányoznak az alkotásból, amelyben Matolcsy György, a Pannónia egykori vezetője mellett többek között olyan alkotók és művészek szólalnak meg, mint Jankovics Marcell, Szoboszlay Péter, Richly Zsolt, Vajda Béla, Gémes József, a nemrég elhunyt Foky Ottó vagy Pogány Judit. Megszólal benne Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező és Gyulai Líviusz, Orosz István és Varsányi Ferenc is.

A film a magyar animációs filmgyártást megalapozó Macskássy Gyula mellett felidézi Kovásznai György vagy épp Reisenbüchler Sándor és Dargay Attila alakját is.