Index Vakbarát Hírportál

A színésznő sem vetetheti le az iszlámellenes filmet

2012.10.19. 08:26

Az amerikai szövetségi bíróság is elutasította Cindy Lee Garcia színésznő keresetét, hogy távolítsák el a YouTube videómegosztóról a muszlim világban erőszakos tiltakozásokat kiváltott iszlámellenes film bemutatóját - jelentette be csütörtökön a bíróság.

A Los Angeles-i legfelső bíróság egy hónappal ezelőtt már elutasította a kérelmet, részben arra hivatkozva, hogy egy vonatkozó szövetségi törvény mentesíti a harmadik felet attól, hogy felelőségre lehessen vonni az ellenőrzése alatt álló tartalomért.

Garcia az állítja: őt és családját megfenyegették amiatt, hogy feltűnik az Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című filmnek a YouTube-ra feltöltött, 14 perces előzetesében. Azt is panaszolta, hogy a film készítője, Sam Bacile - valódi neve Nakoula Basseley Nakoula - becsapta őt. A színésznő szerint ugyanis ő egy olyan játékfilmben való szereplésről írt alá szerződést, amelynek Desert Warrior (Sivatagi harcos) a címe, és amely kétezer évvel ezelőtt játszódik. A forgatáskor szó sem esett Mohamedről, nem történt utalás vallásra sem, és nem volt tudomása a filmben megjelent szexuális tartalmakról sem.

Az iszlámot gyalázó, Innocence of muslims című amerikai amatőr film bemutatása heves tiltakozásokat váltott ki az iszlám világban, tüntetők rohamozták meg az Egyesült Államok és a nyugati országok diplomáciai képviseleteit. A kelet-líbiai Bengáziban az Egyesült Államok  konzulátusa ellen terrortámadást hajtottak végre, amelynek következtében Chris Stevens nagykövet és három másik amerikai  hivatalos személy életét vesztette.

A YouTube tulajdonosa, a Google egyébként blokkolta a film részleteit bemutató előzetes anyag Líbiából, Egyiptomból, Szaúd-Arábiából, Indiából és Indonéziából való hozzáférhetőségét, de az az Egyesült Államokból továbbra is szabadon megtekinthető.