Index Vakbarát Hírportál

A műmellbimbó a legbénább Bond-kütyü?

2012.10.27. 19:24

Az idén 50 éves James Bond világában legalább olyan fontos hangulati elem a kémkütyü, mint a bikinis Bond-lány. A lézervágóval és mágnessel felszerelt karórák, a Tűzgolyóban használt hátirakéta és a Csak kétszer élsz aktatáskából összerakott minihelikoptere ma már ugyanolyan kultikus kémfelszerelés, mint Rosa Klebb kést rejtő cipője, Oddjob pengekalapja vagy a japán kémfőnök robbanó cigarettája.

50 év alatt a kütyüfeleős Q rengeteg őrült tárgyat mutatott be a 007-esnek, a kamu harmadik mellbimbótól kezdve a robbanó fogkrémig, de ezek többsége ma már egy Austin Powers-típusú kémparódiában is kínos lenne. A Casino Royale forgatásakor a producerek úgy döntöttek, Moneypenny mellett kidobják a franchise-ból az idióta kütyüket is. Daniel Craig harmadik filmjében, a legjobb Bond-sztorinak kikiáltott Skyfallban viszont visszahozták Q-t, jelentősen megfiatalítva (a 32 éves, de feleannyinak kinéző Ben Whishaw alakítja), aki most egy tenyérnyomat-érzékelő, egyedi Walther PPK-t ad a 007-esnek.

Bond kütyümániája nem véletlen. A XX. századi hírszerző tevékenységhez nemcsak a romantikus-lövöldözős ponyvaregényekben, de a valóságban is hozzátartoztak az álcázott fegyverek, a rejtett lehallgatóberendezések és a miniatűr fényképezőgépek. Pipába, sétapálcába, pecsétgyűrűbe és zsebórába rejtett, kiskaliberű pisztolyok már az első világháború előtt is léteztek, maga a Bond-regéynek atyja, Ian Fleming pedig sokat dicsekedett azzal, hogy amíg 1939 és 44 között 17F fedőnéven a brit haditengerészet hírszerzésének dolgozott, a náci vonalak mögötti titkos akciókban mindig nála volt kedvenc fegyvere, a könnygázzal töltött toll.

Az aktuális 007-es, Daniel Craig egyébként Steven Spielberg Münchenjében izraeli titkosügynökként már használt Bond-kütyüt: egy biciklipumpába rejtett pisztollyal lőtte agyon a lakóhajón meztelenkedő terroristanőt. De lássuk a korábbi Bondok jóval nevetségesebb kémfelszerelését!

Műsirályos búvárruha

Az idióta kütyük már viszonylag korán, a korai Connery-filmekben felbukkantak. De míg az Oroszországból szeretettelben látott robbanó pénzérme, gázosító koffer vagy Rosa Klebb rugós késes cipője mára popkulturális ikon lett, a Goldfinger nyitójelenetében látott, búvárruhára varrt sirály már 1963-ban is nevetséges volt.

Egérfogó a zsebben

Sean Connery az 1971-es Gyémántok az örökkévalóságnak-ban is kapott rajzfilmes humort idéző, béna kütyüt. A főcímet megelőző, korábbi kalandjában Tom és Jerry epizódokba illően végez az ellenfelével: hagyja, hogy a belső zsebébe rejtett egérfogó szétroncsolja szegény zsoldos kezét. Kész szerencse, hogy a 007-es nem ott tartotta a szivarját.

Gyilkos levegőkapszula

A 73-as Élni és halni hagyni főgonosz elleni harca a Bond-kánon legszánalmasabb filmvégi leszámolása cím mellett kiütéssel győzhetne a legbénább mozgóképes halálok versenyén is. Roger Moore ugyanis egy oxigénkapszulát nyom le a karibi gengsztercézár, Kanaga torkán, aki ettől lufivá fújódik és kidurran.

Kamu harmadik mellbimbó

Az 1974-es Az aranypisztolyos férfi sok rajongó szerint a legrosszabb Bond-film, és valószínűleg igazuk is van. A lenti jelenetben Roger Moore például úgy jut be az elvetemült hongkongi mágnás, Hai Fat szigorúan őrzött palotaerődjébe, hogy egy felragasztható férficsöccsel elhiteti mindenkivel: ő Scaramanga (Christopher Lee), a hárommellbimbós főgonosz.

Lefejező teáskészlet

A Bond-filmek legidiótább kémfelszereléseit azért többnyire nem a 007-es kapja meg, hanem a kütyüfelelős Q mutatja be, általában valami lehetetlen helyen (elsüllyedt hajó, bezárt metróalagút, stb.) felhúzott kísérleti laborban. A 77-es A kém, aki szeretett engemben Desmond Llewelyn a pengekalap továbbfejlesztését, a pengetálcát prezentálja Roger Moore-nak.

Bondola

A Bond-filmek a hülye kütyük mellett a hülye humorban is hagyományosan erősek, ráadásul az írók és a producerek előszeretettel mixelik ezeket. Az 1979-es Holdkeltében például bemutatkozik a Bondola, Bond velencei gondolája, ami egy gombnyomásra turbó üzemmódba kapcsolható, ha motorcsónakos üldözés van kilátásban.

Krokodil alakú mini-tengeralattjáró

Az 1983-as Polipka krokodilos álcacsónakját valószínűleg még azok a filmrajongók is ismerik, akik az elmúlt évtizedekben csak néhány Bond-ismétlést láttak valamelyik tévéadón. Viszont ez a szuperkütyü minden bárgyúsága ellenére ugyanolyan kultikus Bond-kellék lett, mint a hátirakéta vagy a pengecipő, így nem csoda, hogy mindegyiket egyszerre láthattuk a 20. mozifilm, a Halj meg máskor! nosztalgiázós raktárjelenetében.

Lószállítóba rejtett vadászgép

A Halj meg máskor! kütyüraktárába egy fehér minirepülő is feltűnik: ezzel száguldozott Roger Moore a Polipka elején, amikor egy lóversenyen próbált elcsípni egy kubai terroristát. Viszont ha egyszer így is-úgy is hatalmas lövöldözés egy fedett akció vége, minek kell az MI6 csúcskategóriás vadászgépét gagyi műkancatompornak álcázni?

Ghetto Blaster

Újab remek szóvicc, ezúttal a 87-es Halálos rémületbenből, aminek a Terminátor-üzemmódba kapcsolt Timothy Dalton-féle Bondját sokan Daniel Craig előképének tekintik. A poén magáért beszél: Q rakétavetőt szerelt a 80-as évek breaktáncosainak közkedvelt, duplahangfalas sztereó magnójába.

Felfújható gömbsátorsídzseki

Az 1999-es A világ nem elégből kiollózott lenti részletet elnézve nehéz eldönteni melyik az idiótább kütyü: a skót dudának álcázott lángszóró vagy a mellényzsebben elférő, önfelfújó golyó, ami pár jelenettel később valóban megmenti a lavina alá szorult Pierce Borsnant. A film kütyübemutatós része egyébként a bóvli kémkacatok ellenére is zseniális: ez volt ugyanis a 85 évesen elhunyt Desmond Llewelyn jutalomjátéka, amiben Q egy szép jelenetben átadta a stafétabotot (az ábécében is utána következő) R-nek, a mindig vicces John Cleese-nek.

Mi a legbénább Bond-kütyü? Kimaradt a kedvence? Írja meg a kommentekben!

  • 981
    Kamu harmadik mellbimbó
  • 908
    Gyilkos levegőkapszula
  • 607
    Műsirályos búvárruha
  • 366
    Egérfogó a zsebben
  • 169
    Krokodil alakú mini-tengeralattjáró
  • 160
    Bondola
  • 140
    Lefejező teáskészlet
  • 124
    Lószállítóba rejtett vadászgép
  • 119
    Felfújható gömbsátorsídzseki
  • 101
    Ghetto Blaster