Index Vakbarát Hírportál

Oscar-jelölt kisfilmek az EUShortson

2012.11.07. 16:15 Módosítva: 2012.11.07. 16:34

Oscar-jelölt és fesztiváldíjas alkotásokkal, valamint fiatal magyar rendezők munkáival várja a nézőket a november 16. és 22. között a Toldi moziban zajló EUShorts Fesztivál.

A rövidfilmmustrán húsz ország több mint hatvan, nemzetközi fesztiválokon sikert aratott produkcióját tűzik műsorra eredeti nyelven, magyar felirattal. A programban szerepel a Tuba Atlantic című, Oscar-díjra jelölt norvég rövidfilm, a Fagyos történetek című lengyel munka, amelyet a Clermont-Ferrand Filmfesztivál különdíjjal jutalmazott, továbbá a cannes-i, velencei, berlini és egyéb rangos filmmustrák versenyprogramjának résztvevői. Számos rövidfilmet először láthat majd a magyar közönség.

A hatodik alkalommal jelentkező EUShorts Fesztiválon négy friss magyar produkció kerül a nézők elé: az Otthon Gelley Bálinttól, a Végtelen percek Felméri Cecíliától, a Legenda Szirmai Mártontól, valamint a Dipendenza Horváth-Molnár Panna és Zombrácz Virág rendezésében. Emellett ismét levetítik a tavalyi rendezvény válogatásából Hermán Árpád Sajnálom című filmjét.

A hétnapos rövidfilmfesztiválon 80-90 perces blokkokban láthatók a produkciók. A filmeket hangulatuk és témájuk szerint válogatták , és minden blokkot külön színnel jelöltek a szervezők. Ezek között a Fűzöld válogatásba a szabadsággal és természettel foglalkozó munkák, a Mustársárgába pedig a dokumentumfilmek kerültek. A 11 szekció között Pletykapink és Lilább elnevezésű blokk is lesz, előbbi a fiatalos és harsány filmeknek, utóbbi a bosszúról és intrikáról szólóknak.

Díszvendégnek idén Erwin Olaf, holland fotós, képzőművész rendezőt hívták meg, akinek hét rövidfilmjét ismerheti meg a fesztivál közönsége.