Index Vakbarát Hírportál

A legjobb animációs filmek jönnek Budapestre

2012.11.14. 15:26

Budapesten tizedik, Bécsben pedig ötödik alkalommal rendezik meg az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált Liszka Tamás producer vezetésével. A fesztiválon a számos díjat elnyert Ráncok című spanyol nyitófilm és a zárófilmként bemutatott 3D-s stop motion thriller-vígjáték, a ParaNorman között tíz egész estés animáció, és több mint száz rövidfilm lesz látható.

„Az Anilogue Fesztiválnak a 2003-as kezdetek óta az a célja, hogy itthon is látható legyen egy nagy adag a világ animációs filmtermésének azon részéből, ami nem feltétlenül jut el a hazai forgalmazókig, de jól reprezentálja, hol tart ma a művészeti ág” - mondta el Liszka Tamás, az Anilogue fesztiváligazgatója az Urániában tartott keddi sajtótájékoztató után. November 21. és 25. között lesz a fesztivál Budapesten, amit egy bécsi vetítéssorozat előz meg november 16-18-ig.

A tíz egész estés animációból négy mű verseng  a fődíjért. Nyitásként a spanyol Ignacio Ferreras bemutatkozó filmje, a Ráncok (Arrugas) lesz, ami többek között két Goya-díjat is nyert a legjobb adaptált forgatókönyvért és a legjobb egész estés animációs filmért. A rajzfilm Paco Roca azonos című, díjnyertes képregénye alapján készült. Szelíd érzelmességgel és humorral ábrázolja két öregember barátságát, akik az öregek otthonában próbálnak megbirkózni a magatehetetlenség és a feleslegesség érzésével.

Úgy tűnik, jók a szervezők megérzései, ugyanis az Örökbeadható (Couleur de peau: miel) című francia-belga-dél-koreai-svájci koprodukció azután nyerte el az animációs filmek Cannes-jának számító Annecy Animációs Fesztivál közönségdíját, miután benevezték az Anilogue versenyére. A film szintén egy képregény alapján készült, amit a képregény alkotója, Jung és társrendezője, Laurent Boileau jegyez. Jung, aki egyike volt a kétszázezer, világszerte adoptált koreai gyermeknek, életében először visszatér szülőföldjére, és megpróbálja kibékíteni a gyökereit jelenlegi énjével. A filmben visszaemlékszik a gyerekre, aki egykor volt, és a felnőtté válás rögös útjára, amit bejárt, mígnem találkozott szintén adoptált koreai feleségével.

Hosoda Mamoru japán rendező (Nyári Háborúk) a közelmúltban fejezte be legújabb alkotását, a Farkasgyermekeket (Ōkami Kodomo no Ame to Yuki), amit a 2012-es Anilogue keretében mutatnak be először Magyarországon és Ausztriában. A Miyazaki szellemi örökösének tartott rendezőt visszatérőként üdvözölhetjük, ugyanis első egész estés filmjének kelet-európai premierjét is a fesztiválon tartotta. Csavaros családi történetet mesél el, az anya együtt él két félig ember, félig farkas gyermekével, akik egy farkasembertől születtek.

Az Arany Pálma-nyertes francia animációs rendező, Jean-François Laguionie a Festménnyel (Le tableau) vesz részt a versenyben. A történet főszereplői festményeken ábrázolt figurák, egy 1930-as évekbeli francia festő alkotásai. Különös világukban az elkészült alakok uralják azokat a kevésbé szerencséseket, akiket a festő nem színezett ki, vagy még rosszabb esetben félbehagyott. A festményekből kilépve valódi énjük keresésére indulnak, és rá akarják venni a festőt, hogy fejezze be a műveket.

Az egészestés animációk díját odaítélő zsűri tagjai a horvát Vanja Andrijević, az animációs és kísérleti filmeket gyártó Bonobostudio alapító producere, a spanyol Miguel Gallardo, aki a versenyen kívül vetített María és én című egész estés animáció írója és rajzolója, valamint Pálfi Szabolcs animációs filmrendező, aki az első Anilogue-on nyert díjat.

A fesztivál versenyében 27 rövidfilm lesz, a kritériumok maradtak, azaz ezek mindegyike európai, maximum húsz perc hosszúságú és legfeljebb másfél éves darab. A zsűriben a Temesváron született Bogdan Achimescu lengyel-román médiaművész, a KEDD animációs stúdióban alkotó Fritz Zoltán és az észt Chintis Lundgren ül, aki az idei Anilogue logóját és beharangozóját is készítette. A 2013-as Oscar-díjra jelölt rövid animációknak egyelőre csak a tízes listáját hozták nyilvánosságra, abban viszont az Anilogue mezőnyéből két film is szerepel, a cseh Michaela Pavlátová Villamos című animációja és a Beléd estem Timothy Reckarttól. Az Oscarra magyar rövid animációt nem jelöltünk idén, az Anilogue versenyében viszont szerepel két magyar alkotás, Ulrich Gábor speciális formavilágú Tulipán című alkotása és egy friss premier, Csáki László Nevem Fanos Farcsik című krétaanimációja, amit Ambrose Bierce egyik novellája, az Ebolaj ihletett.

Liszka Tamás kiemelte a Kōji Yamamura által kurátorként összeállított Amime Haiku szekciót, ami Japán legizgalmasabb, új független animéit mutatja majd be. Emellett a fesztivál zárófilmjeként látható ParaNorman-re kíváncsi, ami az Oscar-jelölt Coraline-t is jegyző LAIKA stúdió új, Tim Burton-i atmoszférát megidéző, egész estés stop-motion thriller-vígjátéka, ráadásul 3D-s. Ez egyébként magyar forgalmazásba is kerül a UIP-Duna jóvoltából. Van még egy film, amit biztosan forgalmazni fognak, az Anjou-Lafayette hozza el a Crulic, a túlvilágra vezető út című román-lengyel egész estés filmet.

A fesztiváligazgató azt is izgatottan várja, hogy fogadják majd a nézők a Lotte és a holdkő titka című, Észtországban a Vuk sikereihez mérhető gyerekanimáció élő szinkronizálását. A filmhez ugyanis még nincs felirat, az észt eredetit nyilvánvalóan nem értik a gyerekek, ezért a szervezők felkérték Krucsó Rita bábszínészt, hogy a vetítés közben narrálja, játssza el a történetet.

Nem hívták meg a korábbi Anilogue-vendégeket a tizedik jubileumi alkalomra, helyette most a túléléssel ünnepelnek, az állami támogatás hiányában.

Az Anilogue többek között bemutatja Alexia Anastasio dokumentumfilmjét, a Plymptoons Kalandokat (Adventures in Plymptoons!) Amerika legfüggetlenebb animátoráról, Bill Plymptonról, de látható lesz az összeurópai animációs díj, a Cartoon d’Or öt nevezettje is, beleértve Emma De Swaef  és Marc James Roels nyertes filmjét, az Oh Willy-t.


A szervezésben részt vevő Cervantes Intézetben a fesztivállal párhuzamosan, november 22. és 24. között szintén vetítenek animációs filmeket, az Észt Intézet pedig elhozza a nagy múltú Nukufilm gyermekstúdióját, amely november 25-én két workshopot is tart gyerekeknek és idősebbeknek egyaránt. November 22. és december 2. között a Cseh Centrum szervezésében az Uránia moziban látható a neves cseh képzőművész és animációs rendező, Jiří Trnka műveit bemutató kiállítás és retrospektív. A művész idén lenne száz éves, három rövidfilmje mellett Szentivánéji álom című egész estés főművével tisztelegnek előtte a szervezők.

Budapesten az Uránia és a Toldi mozi, Bécsben a Top Kino és a Schikaneder ad helyet a fesztiválnak. A vetítésekre a jegyek elővételben már megvásárolhatóak.