Index Vakbarát Hírportál

Miért úgy bújt bele a nénibe az a másik bácsi?

2006.12.20. 16:59
"Miért a dvd a legjobb ajándék? Mert az ünnepek alatt semmi sem hozza jobban össze a családot, mint egy közös mozizás" - hirdeti az elvarázsolt Jim Carrey-szinkronhang a tévében. Végigjártunk hát pár plázát, benzinkutat és könyvesboltot, majd négy bátor kiskorú tesztelővel (2-től 5 évesig) mélységi analízisnek vetettük alá az 1000 forint alatti, szakszerű elnevezéssel olcsó animációs dvd-k legjavát.

Megállapítottuk az 1000 forintot ajándékhatárnak, az világos. De hogy jutottunk el a dvd-khez? Rövid úton. Az akciós Tapsi Hapsi ütvefúró és sarokcsiszoló, meg a fémhálós irodai gémkapocstartó még korai, de amúgy is kevés dolog van 1000 forint alatt, amivel nem ciki egy gyerekes családhoz karácsonykor beállítani. Ritkán hallani gyerekszájból, hogy "Hurrá, kaptam egy Tesco gazdaságos dominót és mellé egy babafejet!" vagy "Juhijj a leértékelt húzogatható fakrokodil az enyém!". A mega fantastic műragacs pedig hiába telitalálat, sajnos mégsem rakható belőle össze egy legó sárkánytorony. Hamar kiderült, hogy itt csak a film segíthet. Na, itt jött az ötlet, az olcsó dvd.

Kockásfülű nyúl - 3/10
Szily László

A Kockásfülű nyúl felnőtt szemmel borzongató élmény. A főszereplőt kivéve, aki mondjuk véleményes, az összes karakter ellenszenves, de nem kicsit, hanem mint bármely párt ifjúsági szervezetének vezérkara. A kisfiú, akin mindig segít a nyúl, egy kis élhetetlen köcsög, a kislány hülye pina, a vadulós kisfiú hormonzavaros, nagyra nőtt rém. Sztori gyakorlatilag nincs, ráadásul minden epizód ugyanúgy kezdődik, ami zsinórban 5-6 rész megnézésekor tikkelést okoz. Az 1-5 évesek viszont kritikátlanul imádják, úgyhogy ha jót akar, tegye be a zsákba!

Magyar népmesék - 8/10
Gőzsy Zoltán

A gyerekek szeretik, csak néha félnek tőle (például a tüzes ördögnél), és csak még néhább kérdeznek olyat, hogy "Miért bújt bele az ördög a nénibe? És amikor kijött, miért úgy bújt bele a nénibe az a másik bácsi?". De ezt még azok a szülők is megengedik, akik a gyermekeiknek a Koppány, Vajk, Etele, Vazul, Töhötöm nevet adták, és minden lehetséges fórumon hangoztatják, hogy a kicsi csak akkor nézhet tévét, amikor Gyurcsány Ferenc nyilvánosan lemond. Szabó Gyula hangja és stílusa mellett a film zenéje miatt is ajánljuk.

Spongyabob Kockanadrág - 8/10
Sz.L

Az olcsó eresztés nagy pozitív meglepetése. A felnőtt korú könnyűdrogosok kultikus sorozatáról - éjjel kell odakapcsolgatni a szőnyegen fekve, majonézes csipszet, csokipudingot és vaníliakrémes narancshéjat majszolva közben - kiderült, hogy egyfelől a gyerekek is szeretik, másfelől nem betépve is élvezhető. Sőt! Míg a harmadik Varázsceruza után lángszóróra és plazmaágyúra áhítozik az egészséges lelkű felnőtt, ezen még nevetni is lehet. Jó sztorik, tökéletes karakterek, kiváló ritmusérzék, idén ez volt a kisszülők legjobb választása. Furcsa mód a gyerekek is bírják nagyon.

Popeye - 3/10
G.Z.

Az 1950-es évek amerikai rajzfilmförmedvényét azért tettük be a lejátszóba, hogy a két gyerek csoki és chips mellé egy kis spenótot is egyen film közben. "Mert akkor olyan ügyesen szét tudom verni Bluto fejét, mint Popeye?" - kérdezte a nagyobbik. Hát igen, itt jön a másik faktor. Ha nem az a célunk, hogy már az oviban is a gyerekünk legyen a helység kalapácsa, akkor kicsit el kell vonatkoztatni a mesétől. A sötét Blutó, a buta, csúnya, piszkafalábú Olivia, és a végletekig egyszerű, szerencsétlen Popeye-háromszögre épülő történetek erre nem sok lehetőséget adnak. Ez a sorozat egészében igénytelen: míg a többi szériának állandó forgatókönyvírógárdája van, itt váltogatják egymást az írók. Az eredmény: olyan együgyű és kreált párbeszédek, amiktől még egy 6 hónapos gyerek szókincse is visszamaradhat. Hagyjuk a benzinkúton.

Lolka és Bolka - 7/10
G.Z.

Viszont ez ideális két fiúgyerekes családnak. Egyrészt erősíti a fiúk összetartozását (Lolka és Bolka két jó testvér, a lengyel szolidaritás megtestesítői), másrészt tudatosítja a családon belüli hierarchiát (az idősebb fiútestvérnek van mindig igaza, ha nem, akkor megveri a kisebbet, és Bolka meg szeretetreméltóan viseli a lúzer-szerepet). Lolka és Bolka extrém helyzetekbe is kerül (piramis-kutatás, kincskeresés, vihar a tengeren), bár a megoldások nem túl ötletesek. Szüleiknek hála - akik olyanok, mint Columbo felesége, sosem jelennek meg - mi is ellóghattunk pár epizódot. A srácok azonnal megszerették a rajzfilmet, főleg az idősebb, aki három napon keresztül kérte az egész dvd újrajátszását, és ha nincs a Verdák, Lolkáék optimizmusa ellenére sírba visz minket a folyamatos, idegesítő zene. (Legnagyobb meglepetésünkre ezt is imádták a gyerekek.) Azért ez a Szeszélyes Évszakok Tahi Tóth-szekciójának klasszikus jeleneteit idéző poénok ellenére is jó választás volt.

Frakk, a macskák réme - 6/10
Sz.L.

Felnőtt fejjel meglepő, de a Frakkoknak nem túl erős a sztorija, a legendás sorozatot inkább a szuper szinkronhangok, a jól eltalált vakkantás és a helyes figurák viszik el. Vilma néni és Károly bácsi kellemesen leszedált életet élnek, ami jobban rányomja a bélyegét a produkcióra, mint az egyszeri goás tenné. Az tuti, hogy a legártatlanabb csöppség sem fog sokkot kapni az eseményektől, úgyhogy a legkisebb kortól bátran ajánljuk, de aki magára is gondol, vegyen inkább Spongyabobot.


A bátor kis kenyérpirító - 1,5/10
G.Z.

Sosem kérik, hogy pörgessünk, csak ha félelmetes, mint a Túl a sövényben, amikor a nagy medve megenné a kis mosómedvét. Itt végig ezt követelték. Mert a nyomasztó filmben béna, 80-as évekbeli szintipop-kortársoperás háttérzenére megsemmisítik a régi háztartási gépeket, miközben ezek a nem túl szimpatikus szereplők jajongva azt éneklik: "Ez akár egy réémfilm!". A szerencsésebbeket csak majdnem kalapácsolják szét. De ilyenek kevesen vannak. Amellett ötlettelen is az egész film: bár a borító fülszövege szerint: "Ez az a mese, amely megihlette a Toy Story alkotóit". Milyen szuper - gondoltuk még vásárláskor -, trendi és jófej Pixar 1000 forint alatt. És így történt, hogy megvettük. Rendesen ráfaragtunk.

Kisvakond - 9/10
G.Z.

A bátor kis cseh állatok kalandjainak (már 6 dvd-sorozat van a piacon) bármelyik darabja ideális választás ajándéknak. Azoknak a 2-5 év közötti gyerekeknek, akik még életükben nem néztek végig egy dvd-t és azoknak a kicsiknek is, akiknek a szüleik láncban vetítik válogatás nélkül a letöltött gyerekfilmeket. Lassú, érthető és követhető jelenetvezetés, kreatív szituációk (kreatívabbak mint a Lolka és Bolka), ötletes megoldások, és még a kivitelezés és a sztori is igényes. Mindegyiken vannak húzófilmek (Kisvakond nadrágja, Kisvakond és az autó, Kisvakond a városban, Kisvakond álmodik, Kisvakond és a sas), de a többi közel harminc film is egyenlően jó színvonalú. A gyerekek imádják, az is csak kicsit zavarta őket, hogy Buta bácsi szétverte a tévéjét, hogy álmában egy másik bácsi meztelenkedett és hogy a nadrágos epizódot leszámítva egyiken sem beszélnek érthető nyelven, maximum csak olyanokat hallunk, hogy pomocs, páká, tádi-tádi. Legalább ők maguk szinkronizálták. Aki eddig kihagyta a csomagból, sürgősen pótolja!

Vízipók csodapók - 3/10
Sz. L.

A gyerekkori klasszikusok közül ez okozta nekünk a legnagyobb meghökkenést. Annyira rossz, hogy a friss szülő ötször-hatszor újranézi, míg hajlandó elhinni, hogy tényleg ez volt a legendás csodapók. Pedig első blikkre nincsen ennél rokonszenvesebb sorozat. Bájos, karakteres, ügyesen mozgatott figurák a világ legjobb szinkronhangjaival, hasonlóan profi háttér, jó zene, mi kéne még? Például hogy történjen valami. De nem történik. A párbeszédek olyanok, mintha egy hetvenes években pártvonalon jól futó foxi-maxis biológus csiga- rovar és laposféregügyi népszerű ismeretterjesztő kiadványa lenne kérdés-válaszokra vagdalva. A kisebb gyerekek viszont imádják, sőt utána szeretni fogják a pocsolyákban tenyésző állatkákat, ami jó, úgyhogy bátran vegyen Vízipókot, legföljebb nézés közben gondoljon másra.