Index Vakbarát Hírportál

Ilyen volt a Bocuse d'Or első versenynapja

2022.03.23. 22:11

A tegnapi bokszbejárás után mindenki megtalálta a helyét, nagyon örültek a versenyzők annak, hogy a backstage-ben mindennek megvan a helye: orvos, személyzeti kantin és technikai segítség. A csapatok viszonylag korán visszatértek a szállásukra, hogy a másnapi versenyzők már hajnalban kezdhessék a bepakolást a versenyzónába.

A zsűri ma reggel – az első versenynapon – hajnali hat órakor találkozott a szinte kihalt Hungexpón, hiszen fél héttől a konyhai zsűri elkezdte a munkáját a behozható eszközök és alapanyagok ellenőrzésével. Itt azért természetesen történtek elkobzások, mert a szabályzat vasszigora engedélyezi a tisztított zöldség behozatalát, tiltja azonban, hogy azzal egyéb előkészítő művelet – például darabolás – történjen. Így került az egyik csapattól egy nagy adag negyedelt, tisztított cékla a konyhai zsűrihez. Szétválasztott tojással is találkoztak a bírák, ami szabálytalan, ellenben egész formában behozható. Komolyabb szabálytalanság az első reggelen ezzel együtt nem történt. A csapatok nagyon segítőkészek voltak egymással: például a szlovák csapat sous-vide vízforgatója nem működött, egy másik, holnap versenyző csapat kölcsönadta nekik a sajátját.

8:40-kor indítottuk el a versenyt francia közjegyző jelenlétében a lengyel csapat főzésével. Ezután az összes többi csapat 10-10 perc csúsztatással kezdte el a napi munkát. A nemzetközi online stream közvetítést MC-ként Jókuti András és Gianni Annoni konferálták, időnként ezt kiegészítette egy bejelentkezés a helyszíni stúdióból. Itt a versenyről a megszokott híres francia séfeken és műsorvezetőkön kívül megszólaltak a szponzorok és néhány magyar séf is, akik örömmel mutatták be a magyar konyha sajátosságait.

Igen vicces volt, amikor Tiago Sabarigo Michelin-csillagos éttermet vezető, portugál származású magyar séf elmesélte, hogy mi a kedvenc magyar étele. Nem fogják elhinni, ez a

rakott krumpli, amihez természetesen kell a verseny egyik kötelezően használt alapanyaga, a tejföl is.

Kora délután végre eljutottunk az ételek tálalásáig. A lengyelek vegetáriánus tányérjai 13 órakor hagyták el a versenybokszot, és innentől megkezdődött egy igazi őrület a verseny helyszínén. Ekkortól 5-10 percenként folyamatosan mentek ki a tálak és tányérok a kóstolózsűri elé. Ilyenkor az adott csapat szurkolótábora gyakorlatilag hangorkánnal söpörte el a kommentátorok hangját. A legnagyobb biztatást az utolsóként tálaló belga csapat kapta: konfettiágyúk és trombiták serege lépett működésbe.

Az elérhető folyosói beszélgetések alapján a zsűri tagjai nagyra értékelték a dán csapat húsételét és az izlandi csapat vegetáriánus tányérját. Igazi szerencséje a kóstolózsűri tagjain kívül a konyhai zsűri elnökének – Rácz Jenő séfnek – volt, aki az online streamen folyamatosan kóstolva kommentálhatta az összes versenyételt Régis Marcon volt Bocuse d’Or-nyertes francia séffel együtt.

Alaphelyzetben a Bocuse d’Or Winners Academy bármelyik tagjának szabad bejárása van a világon bármelyik versenyre e brand alatt. Ezért volt furcsa először az, amikor a tálalásra felkészülve a versenyzónából a sajtót kiterelve „ügyesen kidobták” a jelenlegi világbajnokot – Davi Tissot séfet – is. Én magam is tetéztem a bajt, amikor nem ismertem föl egy hölgyet, és megkértem, hogy a hivatalos fotónál hagyja el a zónát. A válaszából igen gyorsan kiderült, hogy ő a verseny történetében az egyedüli női séf, aki a lyoni világbajnokságot megnyerte. Ez egy megtisztelő találkozás volt Léa Linsterrel.

Az igazi izgalmak számunkra azonban majd holnap reggel kezdődnek, amikor 9:00-kor végre a magyar csapat is felkapcsolhatja az indukciós lapokat a versenybokszban. Mindenkit szeretettel invitálok a Sirha Budapest kiállításra a Hungexpóra, hogy a Bocuse d’Or Europe 2022 versenyen együtt szurkoljunk a magyar csapatnak. Aki ezt nem teheti meg, őket az Index percről percre tudósítása látja el minden információval.

Az Index folyamatosan beszámol a versenyről, amelyet ezen az oldalon követhet. Szurkoljunk együtt a magyar csapatnak a helyszínen és az online közvetítésen is!  • Hírek
  • Árfolyam

Rovatok