Index Vakbarát Hírportál

Magánterület lett az Erzsébet tér

2014. április 3., csütörtök 15:30

Hiába adták át az új csillivilli Erzsébet teret, a fiatalokat biztonságiak küldik el eddigi törzshelyükről, arra hivatkozva, hogy magánterület lett az állami pénzen felújított közterület. Egy olvasónk videót is küldött arról, hogyan vegzálják a biztonsági őrök az embereket a környéken.

Kedd este kimentünk a felújított Erzsébet térre, hogy a HVG cikke nyomán utánanézzünk: valóban elküldik-e azokat az embereket a területről, akik nem a helyszínen vásárolt italt fogyasztanak. Akkor azt írtuk, hogy a parkban semmi változás nem történt, senkit nem küldtek el a biztonságiak, nekünk azt mondták, nincs kiadva nekik olyan feladat, hogy el kellene küldeniük az italozó embereket a területről. Mondták ezt annak ellenére, hogy az Erzsébet tér üzemeltetését az Akváriumtól átvevő Erzsébet Vagyonkezelő Kft. házirendje az italozás mellett a dohányzást, a gördeszkázást és a kutyasétáltatást is tiltja.

Cikkünk megjelenése óta több Facebook-kommentben is jelezték, hogy a biztonságiak elküldik őket a helyszínről – sőt, egy 12 perces videofelvételt is kaptunk, ami ezt alátámasztja. 

Az Akvárium klub megkeresésünkre elmondta, hogy noha kizárólag a lépcsőig tartozik hozzájuk az üzemeltetés, rengeteg negatív hozzászólást kapnak. Lobenwein Norbert az Akvárium képviseletében azt mondta, hogy kommunikációs problémáról lehet szó, hiszen a biztonsági őrök nem hozzájuk tartoznak, nem a klub kérte a blokkok ellenőrzését. A park az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.-hez tartozik, a napokban szeretnének egyeztetni erről velük. Ezt a céget is megkerestük, ők arra kértek minket, hogy emailben küldjük el a kérdéseinket – a válaszadás folyamatban van. 

A korábban Gödör néven népszerű hely hosszú évekig a budapesti fiatalok kedvelt kültéri helye volt, ahol nem zavarták el az ott alkoholt fogyasztó, beszélgető és pihenő embereket, ennek köszönhetően központi hellyé vált a környék. Az új üzemeltető nevezte át Akváriumnak, majd 2013 augusztusától felújították, végül március 30-án adták át. A túlzott szigor a területen azért is meglepő, mert Rogán Antal V. kerületi polgármester két éve egy interjúban elmondta, hogy

...a Gödörnek meg kell tartani a mostani helyét és szerepét. A fiatalokról kell, hogy szóljon, a könnyű zenéről kell, hogy szóljon és meg kell maradnia egy szabados helynek.

  illetve

Szeretném, ha a Gödör mindig is olyan hely maradna, amilyen most is: friss, fiatalos és mindig egy új generációnak szól. Akár azt is mondhatnám rá, hogy underground.

Cikkünket hamarosan frissítjük az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. válaszával. 

Rovatok