Index Vakbarát Hírportál

Megnyílt a minőségi street food mennyország

2014. december 20., szombat 09:02

A Kazinczy utcában, közvetlen a Szimpla szomszédságában nyílt meg csütörtök délután az első street food udvar, ami valószínűleg az üres telkek eddigi legjobb hasznosítása. Az elmúlt évek egyre szétburjánzó street food őrülete valószínűleg a Karavánban csúcsosodik ki, de úgy tűnik, ezt senki se bánja, nyitás után pár órával már tele volt a hely.

Bár a tulajdonos Almási Gábor csak egy lángossütőt szeretett volna nyitni, mert szerinte az az igazi magyar street food, de nem volt olyan egyszerű, mint gondolta. Közterületen nem lehet felállítani konténert, magánterületet kibérelni egyetlen lángossütőért pedig sokba került volna. Így jött az ötlet, hogy akkor jöjjön az egész üres telek, és legyen egy olyan food court, ahol bárki találhat kedvére való, és jó minőségű street foodot. Ez alatt azt értjük, hogy gyorsan lehet jót enni, és itt ráadásul még nem is kézből, hiszen a fedett, hősugárzókkal felszerelt sátor alatt le is lehet ülni.

Az ötletet adó Lángos Máshogy konténere áll rögtön az elsőként a sorban, Almási Gábor elmondta, természetesen minden minőségi alapanyagokból készül, figyelnek a lisztre és a tésztára. A névben szereplő máshogy pedig azt jelenti, hogy rengeteg feltéttel kérhető a lángos, a választék bőven túlmutat a balatoni felhozatalon. Van többféle húsos töltött lángos is, illetve feltétként többek között marinált hagyma, tejföl, libatepertő, gouda sajt kérhető. Egy adag két kisebb, ropogós lángosból áll, 390 forintba kerül. 

Beljebb merészkedve csupa fesztiválokról ismerős helyekkel találkozhatunk, mint például a Berlin Kanteen, ahol eredeti német currywurstot ehetünk, egy adag currys kolbász 950 Ft, egy alpesi sajtos kolbász pedig 1250 Ft. Külön kocsival van jelen a Paneer, aminek az az egyszerű koncepciója, hogy nincs mit tenni, a magyarok imádják a rántott sajtot. Ahelyett tehát, hogy tagadásban élnének, inkább ráálltak a minőségi rajtokra. A füstölt, ementáli, cheddar, camambert és mozarella sajtokat lehet kérni rántva illetve grillezve, egy adag 780 Ft és 940 Ft között van.

Az udvarba költözött az egyik kedvencünk, a Pasta Station is, Proksa Gábor séf távlati tervei szerint szeretné majd mindig abból főzni a tésztát, amit aznap éppen talál a piacon. Egyébként magát a tésztát is ők maguk készítik, szintén figyelve az alapanyagokra. Van állandó kínálat az étlapon, mint a carbonara meg az arrabiata, de a tervek szerint friss idényzöldségekből készített szószokkal bővülnek majd, sőt BBQ szendvicseket is árulnak. (tészták: 1490-1790, szendvics: 1290 Ft).

Aki húsra vágyik a bulinegyedben, annak ott van a Mangalica és társa, kétkezes hamburgerjüket már a Gourmet fesztiválon felfedeztük és kielemeztük, de nem sokára befarol az udvarba a Zing kisebb kocsija is, így hamburgerből elég széles lesz a kínálat.

Nincs gond a desszerttel sem, a Le crepe kocsijánál friss francia palacsintát kérhetünk mindenféle töltelékkel, akár sóssal is. A francia palacsinta jellegzetessége, hogy vajon sütik és a tésztájában is csak vaj és tej van, amitől vékonyabb és ropogósabb mint a mi palacsintánk. Hatalmas jó pont a Karavánnak, hogy a kávéra is figyeltek, szerencsére úgy tűnik egyre több helyen szempont, hogy legyen jó minőségű kávé is a kaja mellé, itt a Vespesso kis kocsijából kérhetünk.

A cipőgyilkos murvától eltekintve a Karaván nekünk bejött, hiszen télen is lehet szabadtéren enni, az udvar délben nyit, így már ebédelni is lehet. Este pedig az alkohol felitatásának vágya tömörítheti majd ide az embereket. Az első napból ítélve, a Karavánnak lesz jövője itt a bulinegyed közepén.

Kazinczy utca 18. 

Rovatok