Index Vakbarát Hírportál

Kutyás bevásárlóközpont lett az Allee

2015. szeptember 24., csütörtök 08:31

A plázák közül elsőként az Allee nyitja ki kapuit a kutyások előtt - erre a hírre figyeltünk fel az Állatvédőrség Facebook-oldalán. És valóban: a budai bevásárlóközpont az évek óta futó állatbarát projektje fináléjaként szerdán bejelentette:

ezentúl a közösségi tereibe és az állatbarát piktogrammokkal megjelöltek üzletekbe a kutyáikkal együtt is bemehetnek a vásárlók.

A pláza 140 üzletéből 55 lett kutyakompatibilis. Az Interspar és az élelmiszerboltok persze higiéniai okokból nincsenek köztük, de az állatbarát helyek könnyen felismerhetőek a bejáratra ragasztott matricáról:

Macskákat, nyulakat, vadászgörényeket is szívesen látnak

A „Kedvenceink kedvence az Allee - Állatbarát bevásárlóközpont” elnevezésű program régóta hangsúlyos a budai bevásárlóközpontban:

Valójában egyébként nem az Allee az első kutyabarát bevásárlóközpont

A Rózsadomb Centerbe ugyanis már öt éve bemehetnek vásárolni a kutyások, csak ezt a helyieken kívül nem sokan tudják. Lényegében itt egy ugyanolyan rendszer működik, amit most újdonságként harangozott be az Allee:

A Rózsadomb Center üzemeltetőitől megtudtuk: a patikába értelemszerűen nem mehetnek be, de a többi üzletbe igen, 

pórázon vezetve vagy hordozótáskában, és csak olyan gazdival, aki meg tudja fegyelmezni a kutyáját.

Ezzel egyébként az üzemeltetők szerint az elmúlt öt évben egyszer sem volt gond: nem érkezett hozzájuk panasz boltba piszkító állatról, vagy a kutyák miatt ideges, nem kutyabarát vevőktől.

De kiderült, hogy a Budagyöngye Bevásárlóközpont is hosszú évek óta kutyabarát, bár ott egy hibrid módszert vezettek be:

Vevőink több, mint 10 éve magukkal hozhatják vásárláskor kedvenceiket, de kizárólag pórázon vezethetik az üzletház területén.

Van viszont egy kutyaparkolónak nevezett, nyáron hűtött, télen fűtött zárt terület, kis itatótálkával, ahol a gazdik kiköthetik az ebeket a vásárlás idejére.

A Mammutban 2008-ban volt kutya és vásár

De csak három napig tartott, mint a csodák a mesékben, és így is másfél évig harcoltak ezért a lehetőségért az állatbarátok. A lehetőségnek akkor nagy sikere volt, bár páran már akkor is szóvá tették, hogy

a kutyának nincs helye a plázákban, mert ki tudja, mit nyalogatott meg előtte a játszótéren?

Az Index is kipróbálta a kutyás vásárlást 2008-ban és nagyon élveztük: 

Nem szarták tele az épületet

Úgyhogy megkerestük a Mammut vezetőségét is: hogyan értékelték utólag a 2008-as kezdeményezést és miért nem lett belőle később rendszer? A válaszukból kiderült: a vásárlói és a bérlői visszajelzések nem igazolták vissza ennek az ötletnek a létjogosultságát.

Az éttermek és egyéb gasztronómiai boltok számára higiénés problémákat vetett fel a kisállatok jelenléte, a látogatók egy részét pedig kifejezetten zavarta a kutyaugatás vásárlás közben. Arról nem is beszélve, hogy a mozgólépcsők folyamatos veszélyt jelentettek a kedvencek lábának.

A Mammutba persze bizonyos esetekben most bemehetnek a négylábúak: ha vakvezető vagy más, segítő feladatot ellátó munkakutyák. Az üzletközpont vezetősége viszont ezen még az Allee bejelentése után sem is kíván változtatni, mivel a Mammut

elsősorban a bérlői és vásárlói igényekhez, nem pedig a konkurensek lépéseihez kíván igazodni.

Na de hogyan kell viselkednie egy kutyának a plázában? Mi van, ha összeszőrözi a ruhákat a Zarában, vagy a hiperaktív labrador-keverékem először összedönt egy feltornyozott bestsellerkupacot a Libriben, aztán rámorog a kisgyerekekre, akik meg akarják simogatni?  

Erről kérdeztük meg a Gödöllői Kutyasport Központ vezetőjét, Halász Árpádot, aki már közel egy éve dolgozott azon az Allee vezetőségével, hogy a pláza az itt tartott kutya-gyerek kommunikációs tréningek és más kutyás családi programok után a hétköznapokban is kutyabarát bevásárlóközpont lehessen.

Íme a kutyával vásárolgatás 13 szabálya:
 1. Csak olyan olyan kutyával menjünk be a plázába, aki az utcán is normálisan tud viselkedni, jól szocializált, hallgat a parancsszavakra!
 2. Minden esetben tegyünk rá pórázt, és törekedjünk arra, hogy a kutya ne keltsen félelmet senkiben sem!
 3. A kutya ne a plázában rázza le magára az esővizet, mindig vigyünk magunkkal egy kendőt, amivel áttörölgethetjük, mielőtt egy üzletbe lépünk vele!
 4. Kerüljük a tömeget, mert ahol sok kirakatot nézegető ember mozog, ott könnyen ráléphetnek a kutyára!
 5. Nagyon vigyázzunk a mozgólépcsőknél! A kutyát ilyenkor mindig vegyük fel az ölünkbe!
 6. Az üvegajtóknál és a csúszós felületeknél is vigyázzunk, nehogy a kutyánk megüsse magát!
 7. Vigyázzunk, hogy a kutya ne nyaljon meg kisgyerekeket, ne szagolgasson be babkocsikba!
 8. Ha két kutya összetalálkozik a plázában, és elkezdenek acsarogni egymásra, azonnal forduljunk meg, és menjünk át máshová!
 9. Ne vigyük be a kedvencünket patikába, élelmiszerüzletbe, de ne is hagyjuk őket az ajtóban, ahol útban van mindenkinek!
 10. Kávézókban, éttermekben a kutya mindig feküdjön a lábunknál, az asztal alatt, és figyeljünk rá, hogy ne a másik vendég tányérjáról próbálja lelopni az ételt!
 11. Csak beoltott, féregtelenített kutyát vigyünk plázázni, és mindig legyen nálunk az oltási könyve!
 12. Sok kutyát eleve zavar a tömeg, velük ha lehet, ne is erőltessük a plázázást! Forduljunk inkább szakértőkhöz, és trenírozzuk a kutyánkat arra, hogy elviselje az emberek közelségét!
 13. A fentiek figyelembevételével mindig törekedjünk arra, hogy a kutyánk láthatatlan legyen a kutya nélküli vásárlók számára!

A Gödöllői Kutyasport Központ egyébként szerdán az Allee-ban is bemutatta a helyes kutyás plázázást az érdeklődőknek. Halász Árpád és a munkatársai nagyon bíznak abban, hogy az ilyen kezdeményezésekkel magasabb szintre emelkedhet itthon a kutyatartási kultúra.

Rovatok