Index Vakbarát Hírportál

És ez mind-mind ingyen van? De jó!

2016. március 25., péntek 16:26

Valójában nem feltétlenül olyan drága a kultúra, mint azt sokan gondolják. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyekkel még a hóvégi, kórosan sovány pénztárcánkat sem terheljük meg igazán. Sőt, mivel az Index szeretne példát mutatni, ezért saját bulit is szerveztünk, ahol szintén belépő nélkül érezheti jól magát. Legyen a szórakozás mindenkié!

"A Hold mindenkié, az életben a legjobb dolgok ingyen vannak" – szól a régi amerikai örökzöld. És bizonyára valóban így van, a bölcseletet sokan osztják, amit jól jelez, hogy a dalt a húszas évek óta rengetegen feldolgozták, és valószínűleg még ennél is sokkal többen dudorászták az évtizedek alatt. Nem kell ahhoz bolti szarkának lenni, hogy valaki átéléssel hümmögje az utcán lépkedve ezeket a sorokat.

Nem szégyen az, hogy a hónap végére sokunknak kell a pénztárcánk mélyére néznünk, és visszábbvenni kiadásainkból. Szórakozni viszont fontos, ez mindannyiunknak jár, még a hóvégi ínséges napokon is. Az állunk felkophat, de a kikapcsolódásra akkor is szükségünk van, ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan eresszük ki a gőzt, miközben a közelgő fizetésünkre gondolunk.

Sokan panaszkodnak arra, hogy a kultúra milyen drága, pedig valójában dehogy, csak rossz helyen keresgélünk. Vagy rosszkor. A múzeumok ugyanis a nemzeti ünnepeinken (tehát március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án) díjtalanul látogathatók, de néhány hasznos információval még tovább ügyeskedhetünk. A 2013-ban az év múzeumának választott Óbudai Múzeum kiállításai például minden hónap első szombatján ingyenesek – itt az Index irodájának is helyet adó Óbuda történetével lehet megismerkedni a középkortól kezdve egészen a panelkorszakig.

Ingyen látogathatóak még az állandó kiállítások a 26 év alattiak, illetve a 18 éven aluliakat kísérő maximum két közeli hozzátartozó számára

minden hónap harmadik szombatján:

minden hónap harmadik vasárnapján:

minden hónap utolsó szombatján:

minden hónap utolsó vasárnapján:

minden hónap első vasárnapján:

Ezen kívül nem árt tudni, hogy minden esetben díjtalan belépésre jogosultak még a hat éven aluli gyerekek és a hetven év feletti idősek is.

De a kultúráért sok esetben ki sem kell mozdulnunk, letölthetünk egy csomó könyvet, vagy akár online is művelődhetünk, a Google Kulturális Intézetének honlapján például az idősebb Pieter Bruegel képeiből nyílt nemzetközi online kiállítás. A tárlat olyan alkotásokat mutat be, amelyek olyan törékenyek, hogy gyakorlatilag meg sem lehetne mozdítani őket. A kiállítás létrehozásában hét ország nyolc múzeuma működött együtt, köztük a budapesti Szépművészeti Múzeum, ahol a Keresztelő Szent János prédikációját is őrzik.

De ha esetleg ragaszkodunk a kézzel fogható élményekhez, és ellenszenvesnek találjuk, hogy a telefonunkon vagy a tabletünkön élvezzünk különböző műalkotásokat, még akkor is egy halom galéria közül választhatunk, mondjuk a Szent István körúti Kieselbachtól a Zichy Jenő utcai Horizontig.

Akik viszont nem szívesen mozdulnak ki otthonról, annak jól jön, hogy a hétvégén, azaz március 26-án és 27-én, kódolatlan napokat tart az HBO Comedy helyébe lépő HBO3. A csatornán olyan sorozatok futnak, mint a Maffiózók, Az elit alakulat, a Trónok harca, a Bakelit, a Csajok, Az alelnök vagy a Szilícium-völgy. Sőt, a hétvége érdekessége, hogy ismét képernyőre kerül az Aranyélet, ami egyúttal a csehországi premiertis jelenti. Ezzel az Aranyélet lett az első magyar gyártású HBO sorozat, amelyik külföldön is látható.

Menjünk!

Mivel Budapest egy szinte kimeríthetetlen kincsesbánya, bátran nyakunkba vehetjük a várost. Tehetünk például a városba érkező turistaként, hogy újra felfedezzük a várost, azzal a különbséggel, hogy nem fizetünk belépőt. A budai várnegyedben vagy a Bazilika környékén bármikor jó sétálni egyet, ahogy a Westend teteje sem rossz móka, vagy ha még nem fedeztük fel Kányádi Sándor padját az Arany János utcai metróállomáson, azt is pótolhatjuk. Azonban ha ez sem lenne elég, vagy egyáltalán nincs ötletünk, esetleg nem szeretnénk céltalanul lófrálni, akkor javasoljuk Török András Budapest könyvét (alcíme: avagy Simplicissimus szerint a világ), amelyben több konkrét útvonal is található, részletes és érdekfeszítő leírásokkal, illetve térképekkel. (Valószínűleg a könyvtárakban is megtalálható.) Vagy egyszerűen csak telepedjünk ki valamelyik parkba, jó időt mondanak

Ha viszont olyan helyekre szeretnénk bejutni, ahová egyébként csak ritkán, vagy soha nem tehetnénk be lábunkat, akkor melegen ajánljuk az idei Budapest100-at, amelynek fókuszában ezúttal az éppen 110 éve, 1906-ban befejezett Nagykörút fog állni. A Budapest100-at ezúttal április 16-án és 17-én, szombaton és vasárnap fogják tartani. 2013-ban a Guardian egyik munkatársa, Laura Barnett az eseményt beválogatta Európa legérdekesebb programjai közé.

Zseniálisan egyszerű koncepció. Csodálkozunk, hogy más városok még nem követték a példáját

– írta akkor az újságírónő.

Ugyanezen a hétvégén, április 16-án első alkalommal rendezik majd meg az Ukmukfukk Zinefesztet az Ankertben, ahol a hazai zine-ek és alkotóik együtt mutatkoznak be a közönség előtt. Itt a zine-ak és képregények lapozgatása mellett, bogarászhatunk még a printek, poszterek, matricák és kitűzők között is, sőt, zene is lesz majd.

És ha már a zenénél tartunk, senki ne feledje, hogy húsvétvasárnap este tarjuk majd a Stenk dalversenyének gáláját. A belépőmentes bulin fellépnek majd a döntőbe jutott előadók, azaz a Fran Palermo, az I Am Soyuz, a Felső Tízezer, a Dope Calypso és a Papaver Cousins. Az esemény este nyolckor kezdődik a Király utcai Kuplungban, a koncertek után pedig szakmai zsűri dönti majd el, hogy melyikük írta 2015 legjobb dalát, és melyikük léphet fel a Szigeten, ez ugyanis a verseny fődíja. Az eseménynek Facebook-oldala is van, sőt, az azt megelőző warmup-bulinak is, amit a Kazinczy utcai Mika Tivadar Mulatóban tartunk nagyszombaton, ami természetesen szintén ingyenes.

Tavaly a Kuplungban ilyen volt a hangulat:

Ez a győzelem kihúzott a csávából, megyünk a Szigetre zenélni

Rovatok