Index Vakbarát Hírportál

A Sziget ura luxusstrandot épít a bányatóból

2016. július 13., szerda 17:22 | aznap frissítve

Én eddig azt hittem, hogy a bányató az olyan, hogy kicsapatunk a gé Astrával, majd a hátsó ülésen, a törülközővel magunkat takargatva átvesszük a fürdőnadrágot, aztán még a fürdés előtt megesszük a rántott csirkecombot a Tupperware-ből. Majd golyóban érkezünk a hideg vízbe, némi vízi csata, és utána megiszunk pár langyos sört a viseltes hűtőládából. Délután röhögcsélés a szomszéd csajokon, akik nagyon nagy erőbedobással napoznak, és kacéran még a bikini felső kapcsát is kibontják, nehogy csíkot égessen a hátukra a verőfény. Majd még pár sör, naplemente, lábtengó, végül hazaút meg recsegő rádióra bólogatás letekert ablakokkal.

Erre jön Gerendai Károly, húsz évre kibérli a Lupa-tavat, hogy átpozicionálja az egész bányatóbizniszt egy dézsába szuszakolt pálmafákkal határolt kerti partira, ahol grillezett királyrákot ehetünk a kékre festett stégen, és nézhetjük, hogy a szomszéd nyugágyon a playmate dekoltázsára hogyan csepeg a gluténmentes, kézműves fahéjfagyi.

Amúgy Gerendai Károly nagyon ért ehhez az átpozicionáláshoz, például mindössze pár tucat Klippan kanapé, néhány kilométernyi LED-es izzósor és egy rakás vizesblokk kellett ahhoz, hogy a kannás borral alapozó, sárban fetrengő punkok helyett a holland középosztály fesztiválja legyen a Sziget. Meg persze költött néhány millió dollárt a fellépőkre.

A luxus után jön majd a fapados verzió

A budakalászi Auchan mögött meghúzódó Lupa-tóval most ismét ilyen nagyszabású tervei vannak a Sziget tulajdonosának: a tavaly még működő bányatavat ugyan már elég régóta használják a budapestiek illegális strandként, sőt az egyik szegletében még nudisták is megtelepedtek, de jövőre már négy fizetős strand lesz itt, karszalagos beléptetés, sportpálya meg food court. Az idei próbaszezonra azért még nincsenek ilyen nagyszabású tervei Gerendainak: lesz sok nyugágy meg napernyő, kitelepül a Kiosk és a Budapest Park, lehet majd kajakot meg kenut bérelni, ja és hoztak pár száz tonna fehér homokot, hogy teljes legyen a „Jesolo, négycsillagos, all inclusive” élmény. Állítólag jövőre majd lehet hekket, palacsintát és lángost is kapni, de addig a Kiosk bódéja gondoskodik majd arról, hogy tényleg úgy érezzük magunkat, mint az éhes Rogán Cecília a Balaton Sound VIP-jében: királyrák, steak és jalapeno poppers, és tényleg mindegyikhez jár egy kazal rukkola.

Amikor kedden ott jártunk, akkor azért még úgy nézett ki a part, mintha a Mad Max egyik kimaradt jelenetének helyszíne lenne: nem vagyok egy kiköpött Tom Hardy, és Szily kolléga se hasonlít nagyon Charlize Theronra, de én mégis így éreztem magam, amikor álltunk ott fürdőgatyában, és vártuk, hogy a hatalmas munkagépek a lábunk előtt is elsimítsák a frissen leterített fehér homokot. Tőlünk balra eközben az illegális szabadstrand éppen vidám végnapjait élte, jobbra meg éppen egy frissen túrt gödröt árasztottak el hideg vízzel, mondván, épül a hatvancentis gyerekmedence.

A szabadstrandot azért kell egyébként megszüntetni, mert most, hogy már legálisan is lehet fürdeni, minden a bérlők felelőssége lesz, az Omszki-tónál nyolcszor nagyobb vízfelületet meg egyelőre nem tudják pár vízi mentővel biztosítani. Így a próbaszezonra mindenkit a VIP-beachre terelnek, ahova 2000 forint lesz a napijegy, de ezerért már vehetünk úgynevezett Sunset jegyet, ami csak délután öttől sötétedésig érvényes. Leégni már nem lehet, de azért még egy-két bombát ugorhatunk a vízbe. Sőt, a Lupa-tónál rögtön lesz családi jegy is 5000 forintért, amivel két felnőtt és két gyerek mehet be.

Jövőre pedig állítólag lesz fapados strand is, de szó szerint: az olcsó partszakaszon nem lesz napágy meg koktélbár, és kajakot sem lehet majd bérelni. Szily kolléga szerint a szegényeket akár be is lehetne fogni a gazdagabb partszakasz áramellátásának biztosítására, sőt rögtön hatalmas mókuskerekeket is vizionált, de ő Budán lakik, és nem érti az osztályellentétek igazi mélységét.

Az olcsósított strand mellett jövőre lesz kutyás strand, búvároktatás, vízisípálya, horgászoknak kiutalt part, sőt a most kicsit a tó szélére pakolt nudisták is kapnak majd egy szép nagy partszakaszt. Gerendai Károlynak állítólag annak ellenére nagy tervei vannak a Lupa-tóval, hogy a strandüzemeltetés tényleg olyan, mint a mezőgazdaság: pár hét rossz idő elviheti az egész éves profitot. Ráadásul, ha a jég elveri a repcét, akkor az állami dotáció még megmentheti a gazdákat a teljes csődtől, arra viszont nem utal kompenzációt még az unió sem, hogy bocs, bajban vagyok, mert szar idő volt júliusban, és mindenki a szekrényben hagyta a bikinit.

Elég ötven jó nap

Amíg a többi újságíró a speed boattal megy pár éles kanyarokkal tarkított kört, vagy éppen a stégről ugrál a tényleg elképesztően tiszta vízbe, én inkább megkérdezem a Lupa-tó új üzemeltetőjét, hogy nem retteg-e mindennap, amikor megnézi az időjárás-jelentést. Gerendai csak mosolyog, hogy hát a fesztiválokon már hozzászokott ahhoz, hogy az eső elveri a nyereséget, de azért én nem hagyom ezt ennyiben: amíg a Szigeten ugyanis a jegyek több mint hatvan százaléka elővételben elmegy, addig senki nem vesz belépőt februárban egy jó nyári strandolásra. Gerendai szerint azért mindent kiszámoltak: a magyar standszezon elvben százötven napos, május elejétől szeptember végéig tart, de a valóságban jó, ha van száz olyan nap, amikor tényleg érdemes kifeküdni a vízpartra. Na, a sokat emlegetett nullszaldóhoz az kell, hogy ebből a száz napból ötven napon legalább ötvenszázalékos legyen a strand kihasználtsága, a fennmaradó ötven napon meg elérje a tíz százalékot.

Szily kolléga a háttérben egy segges után vidáman arról magyaráz a vízben, hogy nagy itt a rizikó, meg Budapest nem a trópusokon fekszik, de közben olyan vidáman csapkod maga körül, mint Habony Árpád egy Louis Vuitton outletben. Sajnos azt már nem tudom megvárni, hogy mit szólna a polgári értelemben vett ráksalátához, de biztos vagyok benne, hogy találkozunk még itt ketten a naplementében.

Rovatok