Index Vakbarát Hírportál

A töltött bundás kenyér a legjobb dolog a felújított Széll Kálmán téren

2016. augusztus 27., szombat 07:44

Hogy a Széll Kálmán tér felújítása nem volt minden hiba nélkül való, arról mi is többször megemlékeztünk. Tény azonban, hogy valószínűleg jót tesz a környéknek olyan szempontból, hogy eddig eszébe sem jutott senkinek, hogy a téren kiülve iszogasson és eszegessen, de most a környék gasztronómiája is be fog indulni. Ennek egyik első jele volt a Zing Burger is, ami nagy merészen épp a McDonald's mellett nyílt meg.

Új felfedezettünk pedig az alig pár hete nyílt Mókusch Café, a Várfok utca lenti részén, gyakorlatilag a buszmegállókban. Minimum kockázatos itt kávézót nyitni, ez még felújítás után sem lett csendesebb, de mégis működik a dolog. Bevallom a Mókuscht eleve a bundás kenyér miatt kerestem fel. Jó péksütit meg szendvicset ma már sok felé lehet reggelizni, bundás kenyeret azonban nem sokan kínálnak, pedig szerintem ennek a kajának nem sok ellensége van.

A bundás kenyér illata már az utcán érződik, ezért is furcsa, hogy belépve inkább cukrászdás hangulat fogad, sokkal nyersebb helyre számítottam. De hát a tulajdonos, Berdefy Krisztina is cukrász, évek óta dolgozik cukrászként, ez az első saját helye. Sorakoznak is a házi sütik meg a fahéjas-almás tekercsek a polcon, az egyetlen „főtt kaja” a bundás kenyér, ami ráadásul töltött is! Ki is kértem rögtön.

Amíg elkészült ettem egy granolát: pirított zabpehely és mandula, görög joghurttal és az őszre készülve már körtével és almával, agavé sziruppal édesítve: teljesen rendben volt. Kértem hozzá egy házi limonádét, amit kérés nélkül maguktól is cukor nélkül adnak, és uborkával ízesítenek (mondjuk ez másnak akár csalódás is lehet). Közben kissé meglepődtem, hogy a bundás kenyér 750 Ft, kicsit soknak tartottam ezt az árat, de amikor megérkezett a kreáció, nem volt több panasz:

3 szelet rozskenyér közé töltve tejföl és vörös cheddar, mindez tojásba bundázva, vajon pirítva, majd összesütve, tetején jó vastagon további tejföllel.

Nem csak durván hangzik, hanem tök jó is. Hatalmas ötlet!

Ugyanez a töltött bundás kérhető sonkával és sajttal töltve is, valamint nutellával és banánnal. Utóbbit én mondjuk kevésbé értem, de tudom, hogy van a nutellának egy erős rajongótábora. Én odavoltam a bundás kenyérét, ha nem ettem volna előtte granolát meg is tudtam volna enni, elég laktató kaja. De a szendvicsválaszték is remek, utóbbi árban is oké, 520 forint egy dupla szendvics: két hatalmas szelet Marmorstein rozskenyérből, minőségi alapanyagokkal töltve. Van magyar, német, erdélyi, svájci és angol szendvics, mindegyik a rá jellemző ízekkel, az angol például cheddar sajttal, savanyú uborkával és hagymalekvárral. A svájci szendvicsbe természetesen ementáli van fügemustárral, az erdélyiben pedig padlizsánkrém és erdélyi sonka. A szendvicsek egyébként annyira kiadósak, hogy gyors ebédnek is beillenek, - de ősztől lesz elvileg főtt étel, először egynapi leves, aztán majd meglátják.

A kínálat egyelőre nem nagy, de a Mókusch pont ezért kedves, és egyszemélyes helyhez képest így is csodás. A kávét is komolyan veszik az eszpresszó 370-es ára kifejezetten üdítő ezen a környéken. Oké, nem egy a Lövőház utcai kézműves kávézóról beszélünk (ami a Kaffeine, és ahol egyébként jelenleg a legjobb a kávé Budán, nem is értem, miért nem emlékeztünk meg még erről) de hát ott mégiscsak 550 a presszó.

Nem vagyok nagy süteményes, így majdnem el is felejtettem, pedig a Mókusch-ban egyelőre ez a legerősebb: répatorta, fehércsokis ribizlipite, és a legnépszerűbb, a banofee pie, azaz banán, karamell és tejszínhab.

Rovatok