Index Vakbarát Hírportál

Kenderesi Tamás evett egy jó luxussajtbureszt

2016. október 28., péntek 12:17

Nem csak jó hamburgert tudnak készíteni a Zingnél, úgy tűnik, a marketinghez is értenek, hiszen sikerült megszerezniük reklámarcnak Kenderesi Tamást. Pedig a McDonald's vérig sértődött a riói olimpia alatt, hogy egyes éttermek ki akarják sajátítani a 200 pillangón bronzérmes Kenderesi sajtbureszes nyilatkozatát, egy ideig úgy tűnt, per is lesz a dologból. A Zing aztán  okosan várt, amíg véget ért az olimpia, és meg is kaparintotta a fiatal úszót, aki csütörtökön megsütötte és megette az első wagyu marhából készült burgert a Zing új, még ki sem nyitott éttermében. (A japán marhafajta nevét a magyar helyesírási szabályzat alapján vagjúnak kellene írni, de a cikk kedvéért maradtunk az angolos, nemzetközileg ismert átiratnál – K. Gy.) Kenderesi sütögetése és a wagyu marhás hamburger hírére annyi ember sereglett össze a Nádor utcában, hogy szerintem akkor sem lennének többen, ha a miniszterelnök bejelentené, hogy kiáll a Kossuth térre, és elkezd kérdésekre válaszolni.

Kenderesi egyébként kérdésünkre elmondta, ritkán eszik hamburgert, a gyorséttermi kaja sajnos tilos neki, a sajtburesz csak úgy kicsúszott a száján az úszódöntő után. A Zingnek azonban azonnal igent mondott, mert korábban is evett már náluk, és imádja a hamburgerüket, a wagyuhúsból készült burgernél pedig különösen érzi a különbséget. 

Sajtburesz

Miután Kenderesi Tamás bronzérmet nyert Rióban, azt nyilatkozta, hogy ráférne pár sajtburesz. Kijelentéseire két hamburgerlánc, a Zing Burger és a Burger King is ráugrott: Facebook-posztban gratuláltak Kenderesinek és minden magyar versenyzőnek, aki kint van az olimpián. Csakhogy ezt nem tehették volna meg, az olimpia előtti kilencedik naptól az olimpia utáni harmadik napig ugyanis csak az olimpia főszponzorai használhatják fel kampányaikban a sportolók nevét. A MOB felszólította az éttermeket a posztok eltávolítására, és jogi lépéseket is fontolgattak.

Az angus után tehát újabb magyar tenyésztésű, prémium marhából készít hamburgert a Zing és új éttermet is nyit jövő héten, a Nádor utcában. Az angus marháknak már szenteltünk egy külön cikket, így igazán megérdemel egy kis elemzést a wagyu marha is: ez egy japán marhafajta, a magyar tarkánál lényegesen kisebb, a rizsföldeken igavonásra használt állat.

Aki nem ért a marhához, vagy nem érdekli, az is azonnal látja, mennyire más, mint egy sima marhahús. Először is csíkos, a húst párhuzamosan átszövik a fehér zsírrostok, ami sütésnél kiolvad, és a hús tulajdonképpen ebben a zsírban sült meg.

A wagyu kicsit olyan, mint a púpos teve: elraktározza a zsírt, hogy amikor hirtelen kemény munkát kell végzeni, mozgósítani tudja.

Csak ő éppen a húsában tárolja ezeket a zsírszöveteket, ezért is olyan puha. A wagyu lágy és porhanyós, garantáltan mindenki érzeni fogja majd a különbséget, és ez nem csak duma.

Egyetlen probléma vele, hogy itthon még valódi ritkaságnak számít: csak Zichy Mihály tenyészt wagyu marhákat Pécs mellett. Jelenleg 15 tehén van vágókorban – ennyi a készlet. Zichyék hetente egy tehenet vágnak, a bélszínt meg a hátszínt eladják éttermeknek, a többi részéből pedig hamburgert és steaket süt a Zing. A wagyu hamburgerhús tehát heti egy vágással számolva maximum januárig tart ki, mivel a húst nem érlelik, nem vákuumozzák, frissen használják, nem árt sietni vele. Ez egyben a biztosíték is arra, hogy garantáltan friss húst eszünk. 

A wagyuburger szerintem a Zing eddigi legjobban sikerült hamburgere, és nemcsak a wagyu miatt, hanem mert az egész kreáció tökéletesen lett kitalálva. Legalulra kerül a grillezett ökörszív paradicsom, kicsit ropogós, de azért már jó krémes. Erre jön rá a 150 grammos, wagyuból készült húspogácsa, amit jól meglocsolnak pecsenyeszafttal, majd szerintem a burger legjobb összetevője következik, a kecskecamembert és svájci Gruyère sajt összeolvasztásából készült grillezett sajt, aztán erre a vaszabis házi majonéz. Volt, aki a helyszínen panaszkodott a sajt erős ízére, szerintem nagyon jól eltalálták. Mindez belekerül a vajon grillezett buciba némi ázsiai szósszal. Én nagyon bírom, amikor valaki kitalál egy kaját, és aztán kiderül, hogy az jól működik. Az angusburger finom, de ezt a harmóniát ott nem éreztem – szerintem a wagyuburger egyszerűen zseniális. Amin dolgozni kellene még egy kicsit a Zingben, az a buci, de most ezzel sem volt baj egyébként, hiszen frissen sült ki.

Susánszky Ádám tulajdonos elmondta, nagyon hisznek abban, hogy a jó gasztronómiához szükség van a fenntartható, jó mezőgazdaságra is, ezért is keresnek rendületlenül új magyar alapanyagokat. Ez nem mindig sikerül, a sült krumplit például nem tudja magyar burgonyából készíteni, mert olyan mennyiségben, amennyi neki kell, nem kap, ezért francia és belga krumplit használ. Télen nem tud hazai lenni a paradicsom sem, viszont ahogyan az angusmarha esetén összeálltak a Terra Pannóniával, úgy most sem gondolkodott rajta sokat, hogy belevágjanak-e a wagyuburgerbe. Még akkor is, ha csak az év egy bizonyos szakaszában elérhető ez a hús Magyarországon. (A japánok egyébként annyira féltve őrzik a marhájukat, hogy megtiltották a kivitelét, máig sem tudni, hogyan került négy állat 1976-ban az Egyesült Államokba, ahol ezután álltak neki a tenyésztésnek.)

Susánszky elmondta, az angusburger szerencsére nagyon bejött, sikerült meggyőzni a vendégeket, hogy megér plusz 250 forintot az, hogy szabadon tartott, sokat mozgó, jó minőségű, vegyszermentes húsból készül az ebéd. A wagyunál mondjuk ennél nagyobb lesz a pluszösszeg, 2000 forintba fog kerülni a hamburger, ami az új, Nádor utcai üzlet mellett a Király utcában és a Széll Kálmán téren is kapható lesz.

Na de mi lesz majd az új étteremben, ha elfogy a wagyuburger?

– kérdezhetnénk, és válaszolunk is: különböző steakek. Ez az első helye a Zingnek, ami nem kifejezetten hamburgerező, hanem Zing Kitchen&Co néven nyílt, és bár a klasszikus burgereket itt is lehet majd kapni, fókuszban a különböző marhából készült steakek lesznek, az ígéret szerint mindennap más, amit éppen jó minőségben be tudnak szerezni. A marhaközpontú étlapon egyéb különlegességek is lesznek, például a marhapofával töltött fánk, barna cukros, füstölt paprikás bundában. Illetve minden délben lesz egy pár fogásos ebéd menü is, levessel, szendviccsel.

Az új Zingben külön kávézórész is van, a Casino Mocca pörkölővel álltak össze, akik kifejezetten Zingnek pörkölnek 100% arabica, kolumbiai kávét, El Sonador néven. Erről különösebben sokat nem is szeretnék okoskodni, nekem a világos pörkölésű kávé nem nagy barátom, bár ők azt állítják, az El Sonador inkább közelít az olasz kávéhoz. Aki szereti a kézműves, gyümölcsösebb kávékat és a jó tejet, annak biztosan bejön majd. Bár előre szólok, hogy a wagyuhoz annyira nem illik. 

A Zing wagyuburgerét november 2-től lehet majd kapni.

Rovatok