Három éven belül felére akarja csökkenteni a szemétbe kerülő élelmiszer mennyiségét éttermeiben az IKEA a takarékosság és a környezettudatosság nevében.
– közölte Ylva Magnusson, a konszern vendéglátóipari ágazatának szóvivője. Az IKEA-éttermekben tavaly 650 millió vendég fordult meg, forgalmuk 8 százalékkal, 1,9 milliárd euróra (586 milliárd forint) emelkedett a 2016 augusztusával zárult pénzügyi évben.
December óta 84 étteremben vizsgálták, hogy mely napokon és mely napszakokban kerül a szemétbe a legtöbb élelmiszer. A mérés után jobban a kereslethez igazították a készített étel mennyiségét, így 79 tonnával kevesebb kaját dobnak ki. Ételenként öteurós átlagárat számítva ez 880 ezer euró (270 millió forint) megtakarítást jelentett a cégnek. Most eldöntötték, az összes éttermükben alkalmazni fogják ezt a megoldást.