Index Vakbarát Hírportál

A disznószálas kürtőskalácsért Tajvanig kell utazni

2018. február 27., kedd 12:37

Négy éve Magyar Kurtos néven kürtőskalácsboltot nyitott Tajpejben egy tajvani család, szigorúan magyar receptekkel dolgoznak, 600 forintnak megfelelő összegért adják a lekvárral felturbózott kalácsokat. A boltot üzemeltető tajpeji család feje, Thomas Huang szerint egyre kisebb ugyan a helyiek lelkesedése a magyaros finomságért, de egyelőre kitartanak, és kizárólag kézműves módszerrel hajlandóak dolgozni. Fabricius Anna fotó- és médiaművész éppen a Taipei Artist Village rezidens művésze, a boltjukban találkozott a Magyar Kurtos üzemeltetőivel.

Az egész azzal kezdődött, hogy jó pár éve három tajvani egyetemista Angliába utazott menedzsmentet tanulni, ahol egy magyar árustól kürtőskalácsot vettek. Annyira felejthetetlennek tartották az élményt, hogy még hazatérésük után sem feledték, ezért újra útra keltek, és Magyarországon valakitől megtanulták a kürtőskalács-készítés csínját-bínját.

Áldásos tevékenységük nyomán Tajvanon először Tajcsung városban nyílt kürtőskalácsos, Thomas Huang, aki eredetileg logisztikával foglalkozik, a családjával egy tajcsungi kiránduláson vetődött el hozzájuk, és állítása szerint az első kóstolás után eldöntötte: Tajpej külső, Tamsui nevű városrészében nyit kürtőskalácsozót.

Kenyér vagy kalács?

„A helyiek kíváncsiak a kürtőskalácsra, mert soha nem kóstolták. Drágán áruljuk, 70 tajvani dollárért (600 forintnak megfelelő összeg – a szerk.), és minden egyes kürtőskalácsot a vásárló előtt készítjük el. Ezért 15-20 percet is várniuk kell rá, ami problémát jelent nekik, mert kicsit összekeverik a kalácsot a kenyérrel, és hozzá vannak szokva, hogy a pékségekben azonnal kenyérhez jutnak. A tajvani nedves időjárás miatt viszont nem tudunk előkészíteni túl sok kalácsot a rendelés előtt, mert akkor megpuhulnának a kürtősök, nem lenne ropogós a külsejük" - mondja Thomag Huang, akinek minden családtagja részt vesz a gasztro-vállalkozás fenntartásában. Eleve azért is döntöttek a családi vállalkozás mellett, mert úgy gondolják, így kislányukkal mindketten több időt tölthetnek, mintha külön dolgoznának.

Kizárólag a tészta hozzávalóinak összekeveréséhez használnak gépet, ezenkívül a kürtőskalács-készítés minden munkafázisát kézzel végzik. „A hagyományos magyar ízek mellett – mint a karamelles, kókuszos, kakaós, fahéjas – mi krémes és lekváros ízeket is kínálunk, hogy a kalácsok ne legyenek annyira szárazak. 

Igyekszünk ötvözni a kürtőskalácsot a tajvani nemzeti specialitásokkal, így van rousongos (vattacukor-állagú, szárított disznóhússzálacskákkal töltött), mandulás, tojásos, napraforgómagos, matcha teás, szezámos, szárított tonhalas, moszatos és pirított zöldborsós rágcsákba forgatott verzió is.

Egy ízt választhatnak a vásárlók kívülre, egyet belülre, így aztán akár kétszázféle ízesítés létezik nálunk. A legnépszerűbbek egyike a szárított disznós, fokhagymás sajttal" - meséli Huang, aki még soha nem járt Magyarországon, bár nagyon szeretne eljutni hozzánk.

Rendelésre is készítenek kürtőskalácsokat, amiket maguk a családtagok szállítanak ki, ezért csak a környékbeliektől vesznek fel rendeléseket. 

Veszélyben a tajvani kürtős

Bár most három kürtőskalácsozó is üzemel Tajvanon, egyikük gazdasági helyzete sem rózsás.

„Sajnos egyre kevesebb vendég érkezik hozzánk, mert hatalmas választék van, és a kürtőskalács nem nevezhető a tajvaniak alapvető ételének. Vannak, akik ötven tajvani dollárért (kb. 430 forint - a szerk.) adnak ebédet, ezért nekik a hetvendolláros kalács drága. Pedig szerintem lehetetlen friss és egészséges alapanyagból főzni ötven dollárért. Az utóbbi években nem túl fényes a tajvani gazdasági helyzet, és mindenki próbál spórolni. Ha ez így megy, be kell zárnunk a boltot."

Borítókép: Fabricius Anna

Rovatok