Index Vakbarát Hírportál

Hazai barlangok, ahova csak kevesen juthatnak be

2018. március 3., szombat 09:14

Március a barlangok hónapja Magyarországon, ilyenkor a nemzeti park igazgatóságok különleges programokkal és jelentős kedvezményekkel csábítják az embereket a föld alatti világ megismerésére. Egri Csaba barlangi fotóival most olyan helyekre is eljutunk, ami a kiépített barlangi utakon vagy a vezetéssel végigkúszható-mászható szűk járatokon túl található, de különleges sérülékenységük miatt csak a kevés szakember láthatja őket.

Különleges képződmények, ritka ásványkiválások, érdekes élőlények, kristálytiszta barlangi tavak vagy hatalmas barlangtermek. Az emberek többsége nem is gondolná, mennyi minden rejtőzik lábunk alatt a föld mélyében, és nem csak a természetben, de akár házaink, városaink alatt is, mondja Egri Csaba fotós és barlangász. 

Magyarországon több mint négyezer barlang található, közülük mindössze néhány tucat látogatható. Még ezekben a barlangokban is a legszebb, legértékesebb részek sokszor el vannak zárva a közönség elől, hiszen néhol szűk, vizes járatok távoli részein, vagy akár több száz méteres mélységben helyezkednek el.

A sérülékeny felszín alatti világ bemutatása sokszor csak fényképek és filmek segítségével lehetséges. Mint Egri Csaba elmondta, a barlangi fényképezés a természetfotózásnak és a stúdiómunkának egy sajátos egyvelege, hiszen a természeti helyszíneket mesterségesen beállított fényekkel jelenítjük meg. Egy jó kép elkészítése rengeteg időt, sok speciális felszerelést, és általában 4-5 ember összehangolt munkáját igényli.

Borítókép: A Pál-völgyi-barlang. Fotó: Egri Csaba.

Rovatok