Index Vakbarát Hírportál

Újhullámos kávé helyett tojáscurry-t kóstoltunk

2018. június 7., csütörtök 05:12

Szeretek viszonylag egyszerű körülmények között, és a lehető leggyorsabban kávézni, ezért is volt nagyon pozitív élmény a Doubleshot újhullámos kávézó tulajdonosaival beszélgetni, újonnan nyílt helyükön a Veres Pálné utcában. (Az első helyük már két éve üzemel az Újlipótvárosban.) A két, pörköléshez Londonban és Ausztráliában edződött tulajdonos a nyitás alkalmával maga is beismerte, hogy az újhullámos kávézók mára túl szigorúak lettek, és sokszor előfordul, hogy a vendég nem meri úgy kérni a kávét, ahogyan szíve szerint szeretné, mert a kávé maga fontosabb lett, mint az, aki fizet érte.

Ennek szeretne véget vetni a Doubleshot tulajdonosainak új kávézója, amit Partisan coffe néven hirdetnek. Itt lazábban veszik a szabályokat, de a minőségre azért ügyelnek, és hát valamivel nyilván muszáj kitűnni, mert csak a Veres Pálné utcában három másik újhullámosnak mondott kávézót számoltam össze, és el sem mentem az utca végéig. Egy másik szintén aznap nyílt, amiből nyilván látszik, hogy ez a stílus még mindig hatalmas divat.

A Doubleshot keverék olyan szempontból, hogy erősen megfigyelhetők benne az újhullámos kávézókra jellemző tulajdonságok: úgy mint a magas árak, nyers beton, manbun, és az angol nyelvű étlap, de már van elmozdulás a lazulás irányába, például a betonon van szőnyeg, a falon flamingós tapéta és nem utolsó sorban meleg konyha, ami azt hiszem nem sok más, ilyen jellegű helyen található. A Doubleshot kávézó újdonsága ugyanis, hogy nagy figyelmet szentelek az ételkínálatnak, és egész napos reggelivel készülnek. Ebbe többnyire a már megszokott ételeket találjuk: rántotta, tükörtojás, avokádós pirítós, eggs benedict, palacsinta, müzli és lazac. És valami teljesen érthetetlen módon került bele ebbe a kínálatba a Street of India nevű meleg étel, ami nem más, mint egy fűszeres (de nem csípős) tojáscurry, ami kábé annyira illik egy ilyen helyre, mint Rogán Cili Givenchy felsője a turkálóba. És mégis ott van, és ha már ott van, akkor muszáj volt megkóstolnom, és az egész annyira finom volt, hogy teljesen elájultam, és hirtelen sokkal jobban kezdett érdekelni a kávépörkölés is.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Újhullámos kávé helyett tojáscurry-t kóstoltunk

A kézműves kávézók divatja nem múlik, hetente nyílnak új helyek a városban, de szerencsére a szabályok lazulnak.

40 · Jun 07, 2018 05:12am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Mivel azt az infót kaptam, hogy többet nem kell szégyenkeznem a kávéivási szokásaim miatt, nyugodtan kértem egy laktózmentes kapucsínót is (csodás volt, bár a curry-hez kevésbé megy) de annyira bátor nem voltam, hogy a hely specialitását, a partisan shot nevű kávét kirendeljem. Pedig Budapesten egyedülálló kávéélményt ígér, rengeteg kávéval, melynek a kevés víz miatt mégsem lesz magas a koffeintartalma. A sok kávé és kevés víz egy nagyon sűrű, szinte már csokoládé szerű, erős italt eredményez, melynek ára sem kicsi, 990 Ft.

A Doubleshot-ban, mint ahogyan arra a neve is utal, minden kávé dupla, a sima presszó is, ami itt shot néven fut, és 650 Ft-ba kerül. A kapucsínó és a flat white 790, de van cortado is, ami 720, és ehhez jönnek még az ilyen helyen elengedhetetlen filteres kávék. A reggelik 1000 és 2000 közé lettek beárazva, a fent emlegetett Street of India 1390 Ft. A reggelik mellett a süteménykínálat is sokszínű, szóval összességében ez egy kellemes hely lett. 

By Beans Coffee

Fellelkesültem és elzarándokoltam egy másik most nyílt helyre is: a By Beans-t nevű, szintén újhullámos kávézót leginkább a helyszín miatt választottam, rég jártam már a Belvárosi piacon a Hold utcában, és meg szerettem volna nézni, mi a helyzet arrafelé. A piac valószínűleg beindult, mert sok hely stabilan, régóta működik, úgy látom nincs nagy rotáció, bár hétfőn délután kettőkor azért nem sokan voltak még Széll Tamásék, Stand 25 nevű éttermében sem. Nekem mindig kétségeim voltak a piacos koncepciót illetően, hiszen télen hideg van, és az ember nem szívesen üldögél egy nagy, hideg hodályban, nyáron viszont inkább tartózkodik szabad levegőn. Ennek ellenére azért volt mozgás, és turisták is akadtak a piacon. Ha már arra jártam, meg is ebédeltem Bíró Lajosnál a Séf utcájában. A napi ajánlatot választottam, ami tökfőzelék volt filézett, sült csirkecombbal. Megérte mind az 1900 Ft-ot, bár az adat lehetett volna némileg több. A mellettem ülő turisták viszont el voltak ájulva a sült kolbász méretéről.

Miután így jól laktam, jól is esett a kávé, és sütiztem is volna, így a By Beans felé vettem az irányt, ami sárga-zöld színeivel nagyon jól néz ki, maximálisan hozza a New York-i hangulatot. A kávé is nagyon baráti áron fut, az eszpresszó 490 Ft, ami sajnos ma már Pest Belvárosában kifejezetten olcsónak számít. Főleg, hogy hiper-szuper világos, svéd pörkölés (Per Nordby), és minden, ami ehhez jár. A kávé kifejezetten jól esett, a maracujás sütemény viszont sajnos rossz választás volt, nem mintha lett volna más lehetőségem, hiszen csak ez az egy féle sütemény volt. Az ígéretek szerint majd lesz több, meg reggeli is, de ebből egyelőre semmi sem látszik. Talán jobb lett volna full koncepcióval elindítani a helyet, a kávén kívül ugyanis egyelőre nincs más, amiért érdemes beülni ide. Mondjuk az igaz, hogy amikor panaszkodtam a sütire, legalább nem számolták fel.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok