Index Vakbarát Hírportál

Továbbjutott a magyar csapat a Bocuse d'Oron

2018. június 12., kedd 19:09

Nyolcadik lett Pohner Ádám a Bocuse d'Or Európai válogatóján Torinóban,

ami azt jelenti, hogy továbbjutott a világbajnokságra, amit jövőre rendeznek Lyonban. Az eredményhirdetés kedden este volt, először a különdíjakat hirdették ki, a legjobb commis, azaz a legjobb konyhai segítő díját az olaszok, a legjobb hústál díjat a franciák kapták.

A harmadik helyezett Dánia, a második Svédország, az első pedig Norvégia lett, szóval bejött a papírforma, a skandináv országok hagyományosan nagyon komolyan veszik a Bocuse d'Or versenyeket, és jól is szerepelnek rajtuk, ami hozzájárult a skandináv gasztronómia megújulásához. A magyar csapatot is skandináv felkészítőt segítették, Széll Tamást egy dán, Pohner Ádámot pedig két norvég szakács. 

A válogató hétfőn kezdődött, és kedden folytatódott, mindkét nap tíz-tíz ország versenyzett, és csak a versenyzők fele juthatott tovább a lyoni döntőbe. Az előző versenyen Magyarország kiemelkedően jól szerepelt, Széll Tamás az európai döntőt megnyerte, Lyonban pedig a negyedik lett. Nagy elvárásokkal nézett szembe az idei induló, Pohner Ádám, akit Csillag Richárd (commis) és Vomberg Frigyes (coach) segített a konyhában.

Bár a bravúrt nem sikerült megismételni, az elsődleges cél az volt, hogy Magyarország bejusson a döntőbe. Vomberg a verseny után úgy nyilatkozott, Pohner nagyon magabiztosan, fegyelmezetten dolgozott, meglepetések és váratlan események nélkül zajlott a versenyzés.

"Jól ment minden, mindent meg tudtunk csinálni úgy, ahogyan szerettük volna. Bent a boxban maximálisan tudtunk koncentrálni, semmi nem zavart meg bennünket. Volt néhány dolog a tegnapi piacon, amivel másképp számoltunk, de csak apróságok, ezeket is tudtuk kezelni. Minden olyan lett, ahogy terveztük" – mondta el a konyha elpakolása után Pohner Ádám. A versenyen nagyon jó hangulat uralkodott, a magyar szurkolók maximálisan kitettek magukért.

A világ leghíresebb szakácsversenyét 1987 óta rendezik meg Franciaországban, alapítója Paul Bocuse, a világ egyik leghíresebb séfje. A világdöntő minden páratlan évben van Lyonban, minden páros évben pedig – mint amilyen a mostani is –, az európai döntő zajlik. A versenyen 5 óra 35 perc alatt kell lefőzni egy húsos és egy vegetariánus tálat, amit egy húsztagú zsűri pontoz. 

A magyar csapat ételei a Bocuse d'Or versenyen

Vegetáriánus tányér: Castelmagno sajttal, tojássárgája krémmel, spárgával, vargányával, barnavajas kenyérrel és castelmagnós sajtos morzsával töltött "tojáshéj" – ebbe a töltelékbe került bele a meglepetés alapanyag, azaz a spagetti. Sáfrányos burgonyapüré, paradicsomos tarte. Feketekenyér padlizsánnal töltve. Póréhagyma-spárga tekercs, mogyorómajonézzel. Zöldségsaláta lila spárgával, édesköményzöldes tápiókával, marinált uborkával, gombával és szezonális zöldségekkel. Petrezselymes-pórés velouté. Hústál: Bélszín sült zellerkrémmel és vargányamozsával, rókagomba. Borjúbríz citromos kakukkfűvel, égetett zellerbe tekerve, szarvasgomba. Cékla karamellizált hagymával. Karalábé borsóval és petrzselyemmel. Kacsamáj almával. Vargányás jus tokaji aszúval és kakukkfűvel. Petrezselymes risotto vadspárgával és rókagombával.

Rovatok