Index Vakbarát Hírportál

Idén is megválasztották a legszebb holokauszttúlélőt

2018. október 16., kedd 11:13

A 93 éves Tova Ringer lett idén a náci népirtás túlélői számára meghirdetett Miss Holocaust Survivor cím nyertese az izraeli Haifában, írja a Kibic Magazin. A Lengyelországban született, jelenleg Izraelben élő nő az egész családját Auschwitzban vesztette el, mindkét szülője, négy testvére és a nagyanyja is a holokauszt áldozata lett.

"Nagyon különleges érzés ez az én koromban, amikor az ember már egyáltalán nem érzi úgy, hogy szép" – nyilatkozta Tova Ringer. Idén 12 ember küzdött a Miss Holocaust Survivor címért, mindannyian 85-95 év közöttiek, akik közül a kilenctagú zsűri választott győztest. Hangsúlyozták: a döntésben nem a külső, hanem a személyiség volt a fontos.

Tova Ringer 14 éves korától három éven át, a háború végéig dolgozott az auschwitzi lágerben. Jelenleg két fia, öt unokája és 11 dédunokája van. Szabadidejében römizik és bridzsezik, tornázik és minden nap két kilométert gyalogol. "Sokan nem értik, milyen szörnyű dolgok történtek a holokauszt alatt. Vannak, akik azt hiszik, a holokauszttúlélők nem teljesen normálisak és eltúlozzák, ami akkoriban megtörtént velük" – idézte az MTI a győztest.

A rendezvény szóvivője szerint: a holokauszttúlélők közül sokan úgy érzik, stigmatizálták őket a történtek, sokan szégyenfoltnak érzik az átélteket, a meg nem értettség érzésével küzdenek. "Ezért azt akarjuk, hogy érezzék: szépek, csodálatosak és elismertek" – mondta a rendezvény szóvivője, Tami Szinar. A Miss Holocaust Survivor címet 2012 óta, évente, osztják ki a náci népirtás túlélői között.

Rovatok