Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban van a világ legjobb étterme

2019. június 26., szerda 08:36

Van a Michelin Kalauz, és van a  World's 50 Best Restaurants lista, ami független ettől. Utóbbi először egy brit gasztromagazinban, a Restaurantban jelent meg, egyszeri alkalomnak szánták, és innen nőtte ki magát egy nemzetközi kezdeményezéssé. A követelmények teljesen mások, mint a híres kalauz és az egyéb hasonló válogatások esetén, de azért vannak átfedések. 

Az elmúlt majdnem 20 évben legtöbbször az egyébként két Michelin-csillagos Noma és a 2011-ben bezárt, egyébként három Michelin-csillagos El Bulli kapta meg az első helyet.  2019-ben több mint ezer gasztronómiai szakértő véleménye alapján a francia Mirazur végzett az lista legelején. A francia Riviérán található étterem 2006-ban nyitott, egy argentin séf,  Mauro Colagreco viszi a konyhát, és jelenleg három Michelin-csillaggal rendelkeznek - írja a BBC. 

Az első ötven között most sem szerepel magyar étterem,  a spanyoloknál viszont tíz helyezett van, a franciáknak, a dánoknak és peruiaknak pedig országonként kettő. A környező országok közül Ausztria és Szlovénia került be a felsorolásba, a bécsi Steiereck a tizenhetedik, a kobaridi Hiša Franko pedig harmincnyolcadik lett.

A listát egyébként sokan kritizálják a szakmában, szerintük a feltételek nincsenek elég jól kidolgozva. A szervezők idén mindenesetre változtattak a szabályokon, például nem kerülhetett a lista elejére olyan étterem, ami korábban már megszerezte ezt a pozíciót. Nagy szerencséje ez a Mirazurnak, ami 2018-ban csak a harmadik lett, és két olyan étterem (Osteria Francescana és El Celler de Can Roca) előzte meg akkor, amik már voltak első helyezettek. 

Rovatok