Index Vakbarát Hírportál

Varsó lett Európa leginkább mozgássérültbarát városa

2019. november 29., péntek 17:41

Az akadálymentesítést kiemelt területként kezelő Varsó kapta az Európai Bizottság és az Európai Fogyatékosügyi Fórum közösen alapított Access City (hozzáférhető város) díját, írja az MTI a pénteki bejelentés nyomán.

A díjat Varsó annak elismeréséül kapta, hogy az akadálymentesítésre irányuló intézkedéseibe nagymértékben bevonta a fogyatékossággal élőket és az egyéb érintetteket is.

Az Access City díj nyertese példaként szolgálhat más olyan uniós és akár unión kívüli városok számára, amelyek hasonló kihívásokkal szembesülnek. Idén tizedik alkalommal ítélték oda a díjat, ezúttal Varsónak, amely megmutatta, hogy kellő elkötelezettséggel rövid idő alatt is komoly eredményeket lehet elérni

– mondta Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos Brüsszelben.

A 2020-as díjra 47 pályázat érkezett az Európai Bizottsághoz. A második helyezést a spanyolországi Castellón de la Plana, a harmadikat pedig a svédországi Skelleftea nyerte el. Emellett külön említésben részesült a görögországi Haniá, az észtországi Tartu és a franciaországi Évreux városa is.

Az Access City díjra az 50 ezernél több lakosú európai városok nevezhetnek. A korábbi díjazott városok között van Ávila (Spanyolország, 2011), Salzburg (Ausztria, 2012), Berlin (Németország, 2013), Göteborg (Svédország, 2014), Boras (Svédország, 2015), Milánó (Olaszország, 2016), Chester (Egyesült Királyság, 2017), Lyon (Franciaország, 2018), Breda (Hollandia, 2019).

Rovatok