Index Vakbarát Hírportál

Önkéntes pszichológus segítőkhöz lehet fordulni a koronavírus-járvány kapcsán

2020. március 20., péntek 16:57 | aznap frissítve

Ahogy arról már korábban írtunk,a koronavírus-járvány miatt olyan helyzet állt elő Magyarországon is, amire régóta, bizonyos szempontból soha nem volt példa. Ez nemcsak a gazdaságra nézve jár egyelőre beláthatatlan következményekkel, hanem az emberek mentális egészségére is.

Most több mint 100 segítő szakember, vagyis pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénés szakemberek önként és ingyenesen nyújtanak segítséget a rászorulóknak online vagy telefonon keresztül a koronavírus krízis kapcsán. 

Elérhetőségeiket a pszi.hu honlapon tették közzé.

A segítők bárkinek a jelentkezését várják, aki úgy érzi, hogy a koronavírus-járvány idején lelki segítségre van szüksége, de közleményükben felsorolnak néhány példát is, amivel bárki az önkéntes szakemberekhez fordulhat:

A szakemberek azt ígérik, hogy az emailekre 48 órán belül válaszolnak, a  segítségnyújtás időtartamát 3-5 alkalomban maximalizálták.

A szakemberek ugyanakkor azt is kiemelik, hogy mindez nem jelent egészségügyi ellátást, pszichoterápiát vagy pszichiátriai gondozást, hanem csak tanácsadást, segítő és támogató beszélgetést. Arra is külön felhívták a figyelmet, ha valaki eleve jár pszichológushoz vagy más segítő szakemberhez, és a már meglévő tünetei súlyosbodnak, keresse terapeutáját, pszichológusát. Illetve ha valakinek azonnali segítségre van szüksége, hívja a lelki segélyszolgálat elérhetőségeit, amelyeket szintén közzétettek a pszi.hu oldalon.

Rovatok